Cele mai bune 10 avioane de vânătoare care brăzdează cerul Planetei în 2025, în viziunea US Navy

Lockheed Martin F-22 Raptor
Sursa foto: USAF

Analiștii US Navy au întocmit un clasament al celor mai performante 10 avioane de vânătoare aflate în serviciu anul acesta. Topul cuprinde atât aeronave aflate în dotarea NATO, cât și avioanele de vânătoare care operează în armate din afara acestui bloc militar.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Așa cum au arătat conflictele recente teribile, avioanele de vânătoare sunt departe de a fi inactive și se pot dovedi vitale pentru supraviețuirea unei națiuni.

Cele mai moderne avioane de vânătoare pot doborî o aeronavă inamică de la o distanță de 160 km, pot efectua atacuri de precizie împotriva mai multor ținte terestre simultan și le pot oferi piloților lor un nivel de conștientizare situațională pe mii de kilometri pătrați de sol, mare sau aer.

Avioanele de vânătoare moderne trebuie să fie extrem de puternice, deoarece sunt extrem de scumpe și, prin urmare, disponibile în număr din ce în ce mai mic. Unele tipuri de avioane de vânătoare pun accent pe stealth, altele pe magie electronică, performanță sau durabilitate, dar fiecare este conceput ingenios pentru același scop mortal: distrugerea unui inamic cât mai repede posibil.

Locul 10: Saab JAS 39 Gripen C/D

Sursa foto: ©Caslav Power
Sursa foto: ©Caslav Power

În ciuda populației și bugetului său, Suedia a sfidat așteptările de a crea o serie de avioane de vânătoare-bombardiere extrem de capabile și inovatoare. Deși mai cunoscută pentru mașinile sale, compania suedeză Saab este implicată în industria avioanelor de luptă încă din anii 1940, permițând Suediei să își mențină poziția de neutralitate declarată. Cu toate acestea, a aderat la NATO în 2024.

Aparent respingând dorințele de a face avioane de vânătoare din ce în ce mai rapide, mai grele și mai scumpe de operat, producătorul suedez Saab a avut mare grijă să sublinieze calități mai sensibile și mai anoste cu Saab JAS 39 Gripen. Acest efort a dus la un avion de vânătoare ușor de întreținut, cu performanțe mult peste greutatea redusă și dimensiunile reduse.

Pentru o națiune de dimensiuni modeste, al cărei guvern nu are dominația globală pe agenda sa, obiectivul cheie este descurajarea, asigurându-se că orice țară care dorește să invadeze sau să o domine nu poate face acest lucru cu ușurință. Pentru o astfel de națiune, Gripen-urile înarmate cu rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune Meteor ar putea fi apărătorul aerian suprem, mai ales atunci când sunt combinate cu un sistem de apărare aeriană bine integrat și baze dispersate.

Nefiind niciodată departe de graniță sau de o bază, combustibilul și chiar încărcătura de arme nu contează atât de mult, deoarece Gripen-ul se poate întoarce la o bază din apropiere și se poate reînarma și realimenta. Meteor permite înfrângerea amenințărilor, rămânând în același timp în afara razei de acțiune a rachetelor adverse. Următoarea generație Gripen E va merita o poziție mai înaltă în orice top 10 odată ce va intra în serviciu complet în prima linie.

Locul 9: Mikoyan MiG-31 „Foxhound”

Sursa foto: ©Russian Federation
Sursa foto: Russian Federation

MiG-31 rusesc se află la capătul opus al spectrului de greutate și dimensiuni al diminutivului Gripen. Nu este un avion de vânătoare ca atare, ci un interceptor greu, conceput pentru a apăra împotriva bombardierelor de la distanțe lungi. Conceput în Războiul Rece, acesta rămâne în serviciu și astăzi, unde oferă o combinație unică de viteză maximă imbatabilă – 3000 km/h – și rachete cu rază lungă de acțiune sub forma R-37M.

Ca apărător împotriva bombardierelor, MiG-31 ar putea fi cel mai puternic interceptor din lume. Fiind o țară atât de mare, Rusia trebuie să aibă o aeronavă mare și rapidă, capabilă să acopere o distanță mare la viteză mare pentru a face față amenințării.

Faptul că este mare înseamnă că poate transporta un senzor mare și arme cu rază lungă de acțiune, iar radarul Zaslon-M al lui Foxhound este într-adevăr mare, la fel ca și rachetele R-33 și R-37 ale lui Foxhound.

„S-ar putea să fiți mai puțin preocupați de semnătura și manevrabilitatea platformei, deoarece abordarea ideală va fi să vă retrageți și să loviți bombardierele, în loc să atacați avioanele de vânătoare”, este mesajul pe care îl transmite.

Motivele pentru care nu se clasează mai sus în această listă sunt trei: este probabil cel mai puțin discret dintre toate avioanele de vânătoare moderne, fiind extrem de ușor de detectat fie pe radar, fie cu senzori infraroșii (datorită motoarelor sale masive și fierbinți). Senzorii și electronica rusească nu sunt la fel de eficiente ca cele occidentale (sau chinezești) și, ca atare, pilotul MiG-31 se află într-un dezavantaj situațional, în ciuda forței brute a radarului său mare și a accesului la informații legate de date.

Locul 8: Seria Sukhoi „Flanker”

Sursa foto: ©Rob Schleiffert
Sursa foto: Rob Schleiffert

În anii 1970, Uniunea Sovietică a creat Sukhoi Su-27 , un avion de vânătoare extrem de mare pentru superioritate aeriană (căruia i s-a atribuit denumirea NATO „Flanker”), în mare parte pentru a contracara avionul american F-15 Eagle. Acesta rămâne în serviciu în întreaga lume astăzi, în numeroase forțe aeriene, inclusiv China, India, Rusia și Ucraina.

Su-27 poate transporta un număr foarte mare de rachete aer-aer (12), poate zbura pe distanțe mari – și, la greutăți operaționale mai mici (atunci când nu transportă mult combustibil sau arme), demonstrează niveluri uimitoare de manevrabilitate, care, în unele variante, sunt ajutate de vectorizarea tracțiunii. Radarul său mare și puternic este capabil să detecteze aeronave la distanțe extreme.

Sukhoi Su-35 reprezintă cel mai avansat „Flanker” rusesc, dar alți candidați pentru cel mai puternic membru al seriei Flanker includ J-11D și J-16 chinezești. Cele mai recente avioane Flanker chinezești sunt aeronave radical modernizate, cu secțiune transversală radar redusă și sunt echipate cu radar cu matrice electronică activă scanată (AESA), un dispozitiv care nu este purtat de niciun Flanker rus.

Flanker-ele sunt ușor de văzut pe radare datorită dimensiunii și formei lor, deși electronica lor defensivă este foarte apreciată. Încercarea Rusiei de a înlocui Flanker-ul cu Su-57 „Felon” nu a mers bine, fiind create doar un număr mic de Su-57 până în prezent. Su-57 este mai discret decât Su-35, dar nu este încă la un nivel credibil de maturitate pentru a fi inclus în această listă.

Locul 7: Chengdu J-20 „Mighty Dragon”

Sursa foto: ©Emperornie
Sursa foto: Emperornie

În anii 1980, China producea aeronave militare echivalente cu cele fabricate în anii 1960 în SUA și URSS. De atunci, China a făcut un salt înainte, creând unele dintre cele mai capabile tipuri aflate în producție în prezent. Avioanele sale mai ușoare, J-10 și JF-17, au ratat la limită plasarea în top 10. Pe lângă Flanker-urile sale radical modernizate, cel mai puternic avion de vânătoare chinezesc este J-20.

China este a doua națiune din lume care a pus în serviciu operațional un avion de vânătoare stealth autohton. Cu armele sale antiaeriene cu rază extrem de lungă de acțiune, această platformă relativ discretă s-ar putea dovedi formidabilă. Are dimensiunea necesară pentru a transporta mult combustibil și un compartiment intern pentru arme foarte mare, oferind un volum suficient pentru o gamă largă de arme.

Insight-ul, supercruise-ul – capacitatea de a zbura la viteză supersonică fără postcombustie – și armele moderne înseamnă că J-20 este probabil să se transforme într-o aeronavă extrem de capabilă, unică prin rolul său. Realizarea acestui lucru depinde de gradul în care China își poate depăși problemele legate de dezvoltarea motoarelor. J-20 este mai puțin discret decât F-22 și F-35, un pilot de F-35 declarând că nu crede că J-20 este puțin vizibil într-un sens semnificativ.

Cunoștințe suplimentare despre acest tip i-ar putea aduce un clasament mai înalt în această listă, dar se știu puține lucruri concrete despre el. Faptul că acesta, împreună cu imaturul și problematicul rus Sukhoi Su-57, sunt catalizatori pentru următoarea generație de avioane de vânătoare este un semn că este luat în serios în cercurile înalte.

Locul 6: Boeing F/A-18E/F Super Hornet

Sursa foto: ©US Navy
Sursa foto: US Navy

Pilonul principal al Marinei Statelor Unite, Super Hornet este un avion de vânătoare-bombardier multirol conceput pentru a opera de pe portavioane. Este îndrăgit de echipajele sale pentru sistemele sale excelente, fiabilitatea și ușurința în manevrare, o calitate vitală pentru o aeronavă care trebuie să aterizeze în siguranță pe portavioane.

Super Hornet este similar cu o mașină sport de lux fără un motor suficient de mare: are toate „dotările” (un radar avansat foarte puternic, secțiune transversală radar redusă, o cabină de pilotaj excelentă, capacitate de conectare a datelor și arme bune), dar nu are puterea necesară pentru a profita la maximum de sistemele sale superbe la viteze și altitudini mai mari.

La viteze aerodinamice mai mici, nicio aeronavă fără vectorizare a tracțiunii nu este mai agilă decât Super Hornet. Capacitatea sa aproape supranaturală de a-și îndrepta botul în orice direcție dorește este legendară, la fel ca și capacitatea sa de a efectua manevre High Alpha (zbor cu botul ridicat față de direcția de zbor).

Transportul armelor – modul în care sunt transportate bombele și rachetele – dovedește că este printre cele mai rezistente dintre toate avioanele de vânătoare. Dacă Marina SUA primește racheta aer-aer cu rază lungă de acțiune de nouă generație pe care o dorește, este probabil ca Super Hornet să fie primul care o primește. Împreună cu Rafale, Super Hornet, cu sistemele și armele sale superbe, este unul dintre cele mai bune avioane de luptă.

Locul 5: Eurofighter Typhoon

Sursa foto: ©Rob Schleiffert
Sursa foto: Rob Schleiffert

Eurofighter Typhoon se rezumă la putere și performanță. Este unul dintre cele mai rapide avioane din lume în ce privește viteza de aterizare (poate cel mai rapid) și unul dintre cele mai bune în viraj. Creat de Regatul Unit, Germania, Italia și Spania, este probabil cel mai bine înarmat avion de vânătoare din lume pentru lupte dincolo de raza vizuală.

Typhoon este foarte rapid, zboară la înălțime și este energic, oferind rachetelor sale AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Aer Missile (AMRAAM) și Meteor o rază de acțiune mai mare decât cele lansate de aeronavele cu performanțe mai scăzute. Este dovedit în luptă atât în rolurile aer-sol, cât și aer-aer.

De asemenea, este înarmat cu două dintre cele mai bune rachete cu rază scurtă de acțiune ghidate cu infraroșu, excepțional de rapida ASRAAM și extrem de agila IRIS-T. Pilotul de Typhoon poate purta o cască avansată care poate afișa informații vitale și poate atribui ținte , ușurând mult munca pilotului.

Punctele care contează împotriva lui Typhoon sunt costul său major și absența tehnologiilor stealth radar. Interfața sa din cabină nu este cea mai modernă, nici radarul montat pe avioanele Typhoon operate de majoritatea operatorilor săi nu este. Typhoon s-a dovedit a fi popular în rândul forțelor aeriene din Orientul Mijlociu.

Locul 4: Boeing F-15 Eagle

Sursa foto: ©Rob Schleiffer
Sursa foto: Rob Schleiffer

Puține avioane de vânătoare au fost atât de apreciate pentru atât de mult timp precum acest avion de vânătoare american de mari dimensiuni. În ciuda faptului că a zburat pentru prima dată încă din 1972, cel mai bine echipat Eagle rămâne printre cele mai periculoase avioane de vânătoare din lume. Raportul de pierderi-victorii al Eagle în lupta aeriană de 104:0, fără precedent și este neegalat de niciun alt avion de vânătoare din istorie.

Eagle combină un radar mare de clasă mondială (în unele variante) care oferă o rază de detecție de neegalat, cu o rază mare de acțiune și o încărcătură mare de rachete. Spre deosebire de omologii europeni, ruși și chinezi, în prezent nu are o rachetă aer-aer cu rază lungă de acțiune, o omisiune gravă care înseamnă că poate fi lovit înainte de a putea riposta, în unele scenarii cu rază lungă de acțiune.

F-15 este operat de forțele aeriene ale Statelor Unite, Japoniei, Israelului, Arabiei Saudite, Singapore, Coreei de Sud și Qatarului. Seria F-15A/C este optimizată pentru rolul de superioritate aeriană, în timp ce F-15E Strike Eagle este conceput pentru atac la sol și utilizare multirol.

Cea mai avansată variantă F-15 aflată în serviciu complet operațional este probabil F-15QA. Următoarea variantă pentru USAF, F-15EX Eagle II, aflat în prezent în serviciu în număr mic, va fi cel mai bine echipat avion de vânătoare din lume și va fi radical diferit de Eagle din anii 1970.

Locul 3: Dassault Rafale

Sursa foto: ©Clemens Vasters
Sursa foto: Clemens Vasters

Dassault Rafale din Franța este un avion de vânătoare-bombardier multirol, disponibil atât în variante terestre, cât și compatibile cu portavioanele. Este probabil cel mai bun avion polivalent de pe această listă, doar Super Hornet oferind o concurență serioasă. Este bine înarmat și poate transporta racheta aer-aer Meteor cu rază lungă de acțiune, precum și MICA cu rază scurtă de acțiune, și poartă ceea ce este probabil cel mai bun tun de avion, GIAT de 30 mm.

Pilotul Rafale se bucură de o conștientizare situațională excelentă datorită unei game largi de senzori capabili, inclusiv un radar cu scanare electronică mic, dar sofisticat, și o suită de electronice defensive foarte apreciate. Rafale este conceput pentru a comuta ușor între roluri în cadrul aceleiași misiuni, cu o rapiditate excepțională.

Rafale poate transporta, de asemenea, bombe ghidate cu laser și GPS, rachete antinavă și rachete de croazieră. Aeronava se bucură de rate de accelerare foarte rapide și are o manevrabilitate excelentă, în special la altitudini mai mici. S-a descurcat bine în exerciții împotriva celor mai bune avioane de vânătoare din lume.

Dassault Rafale nu se bucură de aceleași niveluri de performanță la mare viteză și altitudine ca Typhoon și Raptor, datorită unui raport tracțiune-greutate mai modest. De asemenea, îi lipsește abilitatea de ascundere a lui F-35 Lightning II și F-22 Raptor, dar, în ciuda acestui fapt, este un avion de vânătoare foarte apreciat și respectat pe scară largă.

Locul 2: Lockheed Martin F-35 Lightning II

Sursa foto: ©USAF
Sursa foto: USAF

Lockheed Martin F-35 Lightning II a fost conceput pentru a excela în rolul de atac și pentru a fi utilizat împreună cu un avion de vânătoare specializat în dominație aeriană (F-22), dar abilitatea sa stealth și conștientizarea situațională pe care o oferă piloților săi îl fac un adversar de temut în lupta dincolo de raza vizuală.

Potrivit comandantului de aripă RAF, Scott Williams, capacitățile BVR ale F-35 sunt „într-adevăr de neegalat. Primul care vede, primul care trage, primul care ucide”. Am auzit recent un comentariu de la cineva care spunea: „A pilota F-35 este ca și cum ai intra într-un meci de box și adversarul tău nici măcar nu știe că ești în ring!”

Williams notează despre comparația cu boxul: „Îmi place acest comentariu pentru că letalitatea noastră în F-35 este sporită de capacitatea de a da lovitura fatală sau knockout adversarilor noștri înainte ca aceștia să fie suficient de conștienți de ceea ce se întâmplă pentru a se pregăti sau a face ceva în privința asta.”

F-35 se concentrează pe stealth și conștientizarea situației cu prețul virtuților mult mai interesante ale avioanelor de vânătoare tradiționale, cum ar fi viteza și rata de viraj. Este disponibil într-o variantă convențională terestră, A, o versiune de avion cu decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL), C, și o versiune navală cu aripi mai mari.

Locul 1: Lockheed Martin F-22 Raptor

Sursa foto: ©USAF
Sursa foto: USAF

Crearea celui mai bun avion de vânătoare din lume costă mulți bani, iar SUA au precupețit puține cheltuieli în dezvoltarea superlativului Lockheed Martin F-22 Raptor. Raptor a fost creat la sfârșitul Războiului Rece pentru a rivaliza cu două noi avioane de vânătoare sovietice, MiG-29 și Su-27, ambele reprezentând o provocare serioasă la adresa supremației SUA. În plus, o nouă generație de rachete sol-aer sovietice amenința să distrugă orice aeronavă convențională, non-stealth, care se apropia de forțele Pactului de la Varșovia.

Combinând tehnologia, pe atunci nouă, a tehnologiei radar stealth (care face aeronava mai greu de detectat de către radar), supercruise (capacitatea de a atinge și de a menține o viteză mai mare decât cea a sunetului fără a recurge la postcombustie) și avionica integrată părea să ofere soluția. Era foarte scump, chiar și pentru un program militar american, dar rezultatul a fost impresionant.

De la intrarea în serviciu în 2005, Raptor a dominat complet toate celelalte avioane de vânătoare care l-au înfruntat în exercițiile de antrenament. Primul dintre așa-numitele avioane de vânătoare de a cincea generație, F-22 Raptor este încă avionul de vânătoare de învins. Combinând o conștientizare situațională extraordinară cu stealth, viteză mare (Mach 2,25 cu postcombustie – sau 1,82 fără aceasta) și manevrabilitate excepțională ajutată de duze de propulsie direcționate, Raptor este un coșmar pentru orice avion de vânătoare.

„Bunicul” rămâne în fruntea topului!

Chiar și astăzi, cei mai apropiați rivali (Su-57 imatur și destul de rar și J-20 chinezesc) sunt considerați mai puțin stealth decât F-22, ceea ce îi face vulnerabili la acest greu îmbătrânit, dar formidabil. Dezavantajul este că F-22 are o rază de acțiune insuficientă, necesită extrem de multă întreținere și este disponibil în cantități relativ mici. Doar America folosește avionul, care are în prezent aproximativ 183 de avioane F-22. Abia cu următoarea generație de avioane de luptă Raptor va fi cu adevărat depășit, o realizare incredibilă pentru un proiect început în anii 1980.

Pentru acest articol au fost folosite informații oferite de Joe Coles, autorul cărții „The Hush-Kit Book of Warplanes Vol. 1, 2 și 3”.

Total
0
Shares
1 comentariu
  1. Este gresit inceputul articolului. Continutul despre avionul de pe locul 11 e acelasi cu continutul despre avionul de pe locul 10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...