Administrația Trump ia în calcul interzicerea Deepseek în Statele Unite

deepseek
Sursa foto: FRANK RUMPENHORST / AFP / Profimedia

Deepseek, inteligența artificială chineză care a zguduit lumea și în special Silicon Valley în ianuarie, ar putea fi în curând interzisă în Statele Unite. Potrivit New York Times, autoritățile americane iau în prezent măsuri pentru a reprima start-up-ul omonim și susținerea sa de către Nvidia, principalul producător de cipuri din Statele Unite, potrivit BFM TV.

După ce a decis săptămâna aceasta să restricționeze vânzările de cipuri de inteligență artificială ale companiei către China, administrația Trump ia în considerare sancțiuni suplimentare menite să împiedice achiziționarea de tehnologie americană. De asemenea, are în vedere interzicerea accesului americanilor la Deepseek.

Preocupări și concurență

În plus față de aceste sancțiuni, Nvidia se află și sub presiunea Congresului. Miercuri, 16 aprilie, o comisie a Camerei Reprezentanților din SUA care se concentrează asupra amenințărilor la adresa securității naționale provenite din China a deschis o anchetă privind vânzările de cipuri ale Nvidia în Asia. Scopul anchetei este de a determina dacă producătorul a furnizat cu bună știință tehnologii esențiale pentru dezvoltarea inteligenței artificiale către Deepseek, încălcând astfel normele americane.

La rândul său, Nvidia s-a apărat afirmând că a respectat întocmai liniile directoare ale guvernului american privind produsele pe care le poate vinde și unde le poate vinde.

„Nvidia protejează și consolidează securitatea națională prin crearea de locuri de muncă și infrastructură în Statele Unite, promovarea leadership-ului tehnologic american, aducerea de miliarde de dolari în venituri fiscale în Trezoreria SUA și reducerea deficitului comercial uriaș al SUA”, a declarat un purtător de cuvânt pentru New York Times.

Aceste măsuri vin după descoperirea recentă a unor legături între cercetătorii Deepseek și Armata Populară de Eliberare (APL), precum și cu alte instituții chineze care au fost sancționate pentru susținerea armatei chineze. În detaliu, zeci de cercetători ai start-up-ului chinez sunt sau au fost afiliați laboratoarelor ALP sau institutelor de cercetare în domeniul apărării din China, potrivit unui raport pe care New York Times l-a consultat.

Unii au lucrat, de asemenea, cu un institut care dezvoltă și testează arme nucleare chineze, cu organizații cărora guvernul american le-a interzis să cumpere tehnologie americană și cu alte grupuri similare.

Deși nu este neobișnuit în China ca societățile private să aibă legături strânse cu industriile susținute de stat și să creeze tehnologie pentru proiecte finanțate de stat, Deepseek ar putea avea legături mai strânse cu armata și guvernul chinez decât se credea anterior, a declarat Kit Conklin, vicepreședinte al firmei de analiză a datelor care a elaborat raportul.

În general, atacurile asupra Deepseek și Nvidia au loc într-un context de concurență între China și Statele Unite în sectorul IA. Statele Unite se tem că vor fi depășite de China în acest domeniu, ceea ce ar avea implicații pentru securitatea națională și geopolitică.

Dacă China reușește această performanță, aceasta i-ar permite să utilizeze mai rapid sistemele de inteligență artificială pentru a proiecta rachete, drone autonome și alte arme de nouă generație. De asemenea, China ar putea convinge alte țări să utilizeze tehnologia sa pentru rețelele lor de sisteme și infrastructuri de IA, slăbind astfel influența Statelor Unite în lume.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...