Programul AI al Pentagonului pentru estimarea prețurilor și disponibilității mineralelor critice a fost transferat unui ONG, cu scopul de a reduce dependența de China și a sprijini aprovizionarea occidentală

Zonă de exploatare minieră
Photo by Vikash Singh on Pexels

Un program de inteligență artificială creat de Departamentul Apărării al SUA pentru a estima prețurile și disponibilitatea mineralelor critice a fost transferat unei organizații non-profit, Critical Minerals Forum (CMF), care va sprijini producătorii și firmele miniere în încheierea de acorduri de aprovizionare. Scopul este reducerea dependenței de China și creșterea transparenței în lanțul global de aprovizionare cu materii prime esențiale, transmite Reuters.

Lansat la finalul lui 2023, programul denumit Open Price Exploration for National Security folosește date din peste 70 de surse pentru a estima costuri reale ale metalelor, excluzând influențele artificiale precum supraproducția strategică din partea Chinei.

Printre membrii CMF se află companii precum Volkswagen, MP Materials, South32 și RTX.

„Oricine activează în sectorul mineralelor critice caută mai multă transparență a prețurilor”, a declarat Seth Goldstein, analist la Morningstar. Potrivit Rob Strayer, președintele CMF, organizația va sprijini companiile să încheie contracte pe termen lung pe baza proiecțiilor AI, chiar dacă acestea presupun prețuri mai mari decât cele de pe piață, în schimbul siguranței aprovizionării.

Unele autorități americane, cum ar fi cele din Nevada, au anunțat deja colaborări cu CMF pentru atragerea investițiilor în topirea cuprului. Statele Unite au în prezent doar două topitorii de cupru și importă aproape jumătate din necesarul intern.

Programul este finanțat de DARPA până cel puțin în 2029, iar drepturile intelectuale asupra modelului AI vor fi transferate CMF până în 2027. Organizația, structurată ca o asociație non-profit, are sub 10 angajați și oferă pentru început acces gratuit membrilor.

Nu toți experții sunt convinși de eficiența modelului. Ian Lange, profesor la Colorado School of Mines, a afirmat: „Am încercat să spun politicos că mi se pare inutil. Dacă nu putem prezice mai bine prețul petrolului, de ce ar funcționa pentru metale?”

Pe lângă companiile din industrie, și guverne străine precum cele din Zambia și Republica Democrată Congo analizează aderarea la CMF. Organizația urmărește extinderea internațională și sprijinirea tranziției energetice prin creșterea vizibilității și fiabilității în comerțul cu metale esențiale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...