Inteligența artificială transformă „modul în care gândim despre lume, modul în care comunicăm [și] cultura noastră politică într-o democrație”, a declarat fostul prim-ministru grec George Papandreou pentru Euronews.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
În peștera lui Platon, oamenii privesc siluetele care pâlpâie pe perete, neștiind că focurile din spatele lor distorsionează realitatea într-o lume a umbrelor – nu foarte diferită de lumea în care ne aflăm astăzi, ajutată de social media și inteligența artificială (AI), susține fostul prim-ministru grec George Papandreou.
Conform scenariului lui Platon, dacă cineva ar evada din peșteră, ochii săi ar fi copleșiți de lumina soarelui, dar odată adaptați, ar vedea lumea așa cum este ea cu adevărat. Cu toate acestea, evadatul nu i-ar putea salva pe ceilalți, deoarece nu i-ar putea convinge să părăsească peștera.
Deși Platon a scris alegoria peșterii în jurul anului 380 î.Hr., el ar fi putut la fel de bine să scrie astăzi despre viitorul democrației și al inteligenței artificiale, potrivit lui Papandreou, care a fost prim-ministru al Greciei între 2009 și 2011 și este în prezent deputat în Parlamentul elen.
„Platon spune că ne putem bloca foarte mult în aceste lumi și să credem că este o realitate și [să devenim] foarte, foarte reactivi la orice fel de schimbare care ar putea avea loc”, a declarat Papandreou pentru Euronews Next la Summitul AI For Good al Organizației Națiunilor Unite din Geneva.
În ciuda eforturilor industriei tehnologice de a poziționa inteligența artificială drept fundamentul tuturor cunoștințelor umane, Papandreou crede că Platon ar vedea inteligența artificială nu ca lumina soarelui din afara peșterii, ci ca umbrele din interior: intrigantă și convingătoare – dar înșelătoare și departe de adevăr.
Asta nu înseamnă însă că IA nu va continua să aibă un impact major asupra lumii reale, potrivit lui Papandreou.
„IA are un impact asupra culturii noastre”, a spus el. „Este modul în care gândim despre lume, modul în care comunicăm, iar cultura noastră este, de asemenea, aș adăuga, cultura noastră politică într-o democrație”.
Posibila abordare a IA de către Socrate
Mentorul lui Platon, Socrate, un apărător convins al cunoașterii și înțelepciunii, a scos în evidență defectele democrației și, în cele din urmă, a fost ucis pentru asta.
Într-o discuție dintre Socrate și oratorul Giorgias – care îi instruia pe tineri cum să dezbată și să câștige argumente pentru a obține putere – Socrate a susținut că oamenii ar trebui să dezbată cu respect, cu scopul de a se înțelege reciproc, mai degrabă decât să îi intimideze pe alții pentru a câștiga argumente.
Există o paralelă strânsă cu dezbaterile de astăzi privind impactul pe care îl va avea inteligența artificială asupra platformelor de social media, a declarat Papandreou.
El s-a întrebat dacă platformele social media „ajută la o dezbatere reală sau împing polarizarea? Sau cu like-urile noastre, cu degetul mare sus, cu degetul mare jos – încearcă să domine? Este vorba de intimidare? Este polarizare?”
Papandreou crede că, în lumea de astăzi, Socrate ar pune sub semnul întrebării rolul inteligenței artificiale în societate, inclusiv scopul acesteia, dacă va contribui la crearea unei societăți echitabile sau dacă va pune puterea în mâinile a doar câtorva oameni și dacă va promova adevărul și va avansa în înțelegerea noastră a lumii.
Răspunsul lui Socrate, crede Papandreou, ar fi că astăzi există multe paradoxuri și amenințări la adresa democrației – inclusiv IA.
„Pe de o parte, spunem că [internetul] și, bineînțeles, inteligența artificială [sunt] în curs de democratizare, pe de altă parte, suntem foarte centralizați, deci cine controlează algoritmii și cine deține inteligența artificială?”
„Una dintre ideile pentru care a fost inventată democrația a fost să ne asigurăm că puterea nu este concentrată”, a adăugat el.
Aplicarea lecțiilor Greciei Antice
Papandreou consideră că guvernele de astăzi ar trebui să ia exemplu de la Grecia Antică, unde cetățenii se întâlneau pentru a dezbate și vota propuneri într-unul dintre primele exemple ale procesului democratic.
Astăzi, acest lucru ar putea arăta ca o platformă guvernamentală pentru fiecare cetățean pentru a dezbate probleme precum inteligența artificială.
Acest lucru ar oferi tuturor o voce, inclusiv femeilor și migranților, pentru a le permite să aibă un cuvânt de spus în politică și nicio decizie a guvernului nu ar fi decisă fără acest proces deliberativ.
În Atena antică, existau mai puțini cetățeni care puteau sta în fața Acropolei și să fie auziți. Cu toate acestea, cu populația de astăzi, acest lucru devine mai dificil.
Având în vedere că populația lumii de astăzi o depășește cu mult pe cea a Atenei antice, Papandreou a declarat că o versiune modernă ar putea fi o platformă online care să permită cetățenilor să dezbată probleme precum inteligența artificială și să trimită feedback guvernelor, oferindu-le tuturor o voce în elaborarea politicilor.
Astfel de instrumente ar trebui să fie examinate în detaliu, a spus el, și ar trebui să fie utilizate pentru a da putere cetățenilor – nu pentru supraveghere.
Dar într-o epocă a supraîncărcării cu informații și a afirmațiilor conform cărora inteligența artificială le știe pe toate, nu doar guvernele pot învăța din abordarea filosofilor greci.
Studiile arată că IA poate eroda abilitățile de gândire critică ale oamenilor – ceea ce Socrate și Platon cu siguranță nu ar fi susținut, susține Papandreou.
„Cred că aici trebuie să fim, nu să fim un creier care stochează informații, ci să fim un creier care se gândește la informațiile pe care le primim și înțelege ce ar putea fi valabil sau nu”, a spus el.
Umilința poate fi o altă cheie pentru utilizarea eficientă a acestor instrumente.
Într-o poveste din textul Apologiei lui Platon, Socrate decide să investigheze reputația sa de cea mai înțeleaptă persoană din Grecia Antică. El pune întrebări politicienilor și artiștilor – doar pentru a descoperi că cei care pretind că au cunoștințe știu de fapt mai puțin decât cred.
Platon ne spune că, dacă recunoaștem cât de puțin știm, avem mai mult spațiu pentru întrebări, dialog și înțelegere adevărată.
Poate că în era inteligenței artificiale, cel mai cunoscut citat al lui Socrate poate fi mai relevant ca niciodată: „Singura înțelepciune adevărată constă în a ști că nu știi nimic”.