Angajaţii Ford din Germania au intrat în grevă din cauza temerilor legate de concedieri

ford masina volan
sursa foto: Unsplash/ Adam Mills

Sindicatul german IG Metall a cerut membrilor săi să declanşeze marţi o mişcare de protest la fabricile Ford din Koln, după ce producătorul auto american a respins solicitările pentru plăţi compensatorii şi „o plasă de siguranţă anti-insolvenţă”, transmite agenția de știri DPA, citată de Agerpres.

Greva va afecta toate cele trei schimburi începând de marţi noaptea şi până joi, a informat IG Metall, pe fondul planurilor de a reduce numărul de angajaţi de la fabricile Ford. Mişcările de protest sunt menite să arate cât de solide sunt cererile IG Metall, a precizat sindicatul.

„Continuăm să solicităm un concept durabil pentru viitorul unităţilor de producţie din Koln şi menţinerea a cât mai multor locuri de muncă este posibil, dar de asemenea avem nevoie de o plasă de siguranţă anti-insolvenţă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al IG Metall, David Lüdtke.

Ford a încheiat recent garanţiile financiare pentru subsidiara sa din Germania, acordate în 2006, după injecţii masive de capital care au diminuat semnificativ datoria Ford Germania. Încheierea garanţiilor a afectat încrederea angajaţilor, care se tem că Ford Germania ar putea intra în insolvenţă, a explicat Lüdtke.

Deşi Ford Germania a exclus până în 2032 concedierile obligatorii, angajaţii se tem că locurile lor de muncă nu mai sunt aşa de sigure cum se credea.

Conducerea a anunţat un plan de afaceri ce prevede investiţii de milioane de dolari pentru a stopa declinul activităţii fabricilor şi a insistat că încheierea garanţiilor nu reprezintă un indiciul al lipsei de angajament a Ford în Europa.

Anul trecut, Ford a informat că va renunţa la aproximativ 14% din forţa sa de muncă europeană, pe fondul pierderilor semnificative înregistrate în ultimii ani, în urma cererii slabe de vehicule electrice (EV), a lipsei sprijinului guvernamental pentru trecerea la EV şi a sporirii concurenţei.

Ford a anunţat că va renunţa la 4.000 de angajaţi, în special din Germania şi Marea Britanie. Pe plan global, concedierile reprezintă aproximativ 2,3% din forţa de muncă a Ford, de 174.000 angajaţi.

Concedierile din Europa se vor desfăşura până la finalul lui 2027, a precizat Ford.

Vânzările de autoturisme Ford în Europa în perioada ianuarie – februarie 2025 au scăzut cu 9,1%, arată datele publicate recent de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană, Marea Britanie şi ţările din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...