Iranul „nu este departe” de a avea bomba atomică, avertizează şeful AIEA

Fabrică pentru producție de energie nucleară în Iran
Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iranul „nu este departe” de a avea bomba atomică, a avertizat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un interviu publicat miercuri de ziarul „Le Monde”, acordat înaintea discuţiilor pe care oficialul urma să le poarte la Teheran, relatează AFP, citată de News.ro.

Ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, şi Israelul suspectează de mult timp Iranul că doreşte să se doteze cu arme nucleare. Teheranul respinge aceste acuzaţii şi îşi apără dreptul la energie nucleară în scopuri civile, în special pentru energie.

„Este ca un puzzle, ei (iranienii) au piesele şi într-o zi ar putea fi capabili să le pună împreună. Mai este un drum lung până să se întâmple asta. Dar ei nu sunt departe, trebuie să recunoaştem acest lucru”, a declarat Rafael Grossi în interviul publicat miercuri de ziarului Le Monde.

Şeful AIEA a sosit la Teheran în cursul zilei de miercuri, înaintea unor noi discuţii între Iran şi Statele Unite privind programul nuclear iranian, programate pentru sâmbătă la Roma.

AIEA, organismul ONU de supraveghere în domeniul nuclear, cu sediul la Viena, este responsabil de verificarea naturii paşnice a programului nuclear iranian.

„Nu este suficient să spui comunităţii internaţionale că nu ai arme nucleare pentru ca ea să te creadă. Trebuie să putem verifica acest lucru”, a spus Grossi în interviu.

Rafael Grossi s-a întâlnit la Teheran cu ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi. Acesta a descris întâlnirea ca fiind „importantă”.

„Cooperarea cu AIEA este esenţială pentru a oferi garanţii credibile cu privire la natura paşnică a programului nuclear iranian, într-un moment în care diplomaţia a devenit urgent necesară”, a scris el într-o postare pe X.

Şeful AIEA urmează să discute joi cu şeful Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami.

NOUĂ RUNDĂ DE DISCUŢII SUA-IRAN, SÂMBĂTĂ, LA ROMA

Discuţii indirecte, mediate de Oman, au avut loc la 12 aprilie la Muscat între Araghchi şi trimisul preşedintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff. Acestea vor continua sâmbătă la Roma, a anunţat miercuri televiziunea de stat iraniană, informaţie confirmată pentru AFP de Ministerul italian de Externe.

Înaintea acestor noi discuţii indirecte între două ţări inamice, care nu mai au relaţii diplomatice din 1980, Araghchi a declarat că problema îmbogăţirii uraniului este „nenegociabilă”. El părea să reacţioneze la o declaraţie a lui Witkoff, care a afirmat marţi că „Iranul trebuie să pună capăt programului său de îmbogăţire nucleară şi de înarmare şi să îl elimine”.

Această declaraţie a părut să contrazică ceea ce spusese cu o zi înainte la Fox News, când s-a abţinut să ceară o desfiinţare totală a programului nuclear iranian.

„În diplomaţie, o astfel de schimbare riscă să compromită orice deschidere”, a criticat pe X purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Esmaïl Baghai.

Araghchi este aşteptat joi în Rusia pentru discuţii pe tema nucleară. El îi va transmite preşedintelui rus Vladimir Putin un mesaj scris din partea liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

UN NOU ACORD CU SUA?

Rusia este unul dintre membrii unui acord nuclear internaţional încheiat cu Iranul în 2015, dar care a devenit caduc în urma deciziei Statelor Unite de a se retrage din acesta în 2018. Franţa, Regatul Unit, China şi Germania fac, de asemenea, parte din pact.

Textul prevede ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului în schimbul supravegherii programului său nuclear de către AIEA.

Potrivit AIEA, Iranul şi-a respectat angajamentele până când Donald Trump s-a retras în 2018 şi sancţiunile americane au fost reintroduse.

De la revenirea sa la Casa Albă, Trump a cerut Iranului să negocieze un nou text, dar a ameninţat că va bombarda ţara dacă diplomaţia eşuează.

Preşedintele iranian Massoud Pezeshkian a declarat miercuri că speră să „încheie” un acord cu Statele Unite în ceea ce priveşte programul nuclear.

Marţi, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, decidentul suprem în chestiuni strategice, a salutat discuţiile în curs, dar şi-a exprimat scepticismul cu privire la rezultatul acestora.

Iranul este singurul stat fără arme nucleare care îmbogăţeşte uraniu la un nivel ridicat (60 %), aproape de nivelul de 90 % necesar pentru fabricarea unei arme atomice, continuând în acelaşi timp să acumuleze stocuri importante de material fisionabil, potrivit AIEA. Acordul din 2015 plafona această rată la 3,67 %.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...