Mașinile ieftine în pericol? Liderii Renault și Stellantis cer schimbări urgente în politicile UE

Automobil Alfa Romeo
Sursa foto: Stellantis

Directorul general al Renault, Luca de Meo, şi preşedintele Stellantis, John Elkann, au cerut UE să adopte reglementări mai favorabile pentru maşinile mici, avertizând că declinul profitabilităţii pe acest segment ar putea forţa închiderea fabricilor, în lipsa unor schimbări, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Într-un interviu comun publicat de ziarul francez Le Figaro, Elkann şi de Meo au adăugat că Franţa, Italia şi Spania ar trebui să conducă demersurile deoarece în aceste ţări cererea pentru maşini mai mici, mai accesibile este cea mai ridicată. Ei nu au dat detalii privind reglementările pe care ar dori să le vadă aplicate în cazul maşinilor mici.

Reglementare diferenţiată pentru maşinile mai mici


„Cerem o reglementare diferenţiată pentru maşinile mai mici. Există prea multe reguli pentru maşinile mai mari şi mai scumpe, ceea ce înseamnă că nu putem produce maşini mai mici în condiţii acceptabile de profitabilitate”, a declarat şeful Renault.

Acesta a adăugat că Renault şi Stellantis, care au o cotă de piaţă combinată de 30% în Europa, se concentrează în principal pe producerea de maşini accesibile pentru consumatorii europeni.

Dar producătorii de maşini premium, cum ar fi cei din Germania, BMW, Mercedes şi unele mărci ale Volkswagen, se concentrează mai mult pe export, a explicat de Meo. „Pentru ei, Europa nu contează, prioritatea lor o reprezintă exporturile. În ultimii 20 de ani, reglementările de pe piaţă au fost dictate de motivele lor.

Vânzările de maşini la nivelul UE sunt la un nivel dezastruos

Şi rezultatele arată că reglementările europene fac maşinile tot mai complexe, mai dificile, mai scumpe, astfel încât cei mai mulţi oameni pur şi simplu nu şi le mai permit”, susţine şeful Renault.

Elkann, subliniind că vânzările de maşini la nivelul UE sunt la un nivel dezastruos, a spus că existenţa unor reglementări specifice pentru maşinile mai mici reprezintă o problemă „strategică”.

„În acest ritm, dacă traiectoria nu se modifică, în următorii trei ani va trebui să luăm decizii dureroase pentru baza noastră de producţie”, a avertizat preşedintele Stellantis.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...