Nissan Motor a anunţat marţi că l-a numit pe directorul responsabil de planificare, Ivan Espinosa, în funcţia de director general, înlocuindu-l pe Makoto Uchida, în condiţiile în care producătorul auto nipon caută să-şi revitalizeze afacerea cu o nouă conducere, după colapsul discuţiilor privind fuziunea cu Honda, transmit Kyodo şi Reuters, citate de Agerpres.
Espinosa va prelua conducerea companiei la 1 aprilie, în timp ce Uchida va rămâne director până la adunarea acţionarilor din iunie, a informat Nissan într-un comunicat.
Uchida a fost sub presiune pentru a demisiona, după rezultatele slabe înregistrate de al treilea producător auto nipon şi eşecul negocierilor cu Honda.
Nu este clar dacă numirea lui Espinosa va relansa discuţiile cu Honda sau Nissan va fi deschis la o investiţie din partea altui partener.
Espinosa, care s-a alăturat Nissan în 2003, şi-a petrecut o mare parte a carierei în Mexic. A deţinut poziţii de conducere în sud-estul Asiei şi în Europa. Espinosa a supervizat planificarea producţiei şi iniţiativele de dezvoltare, a gestionat portofoliul şi strategia globală a producătorului auto nipon. El este din aprilie 2024 director responsabil de planificare, o slujbă pe care a preluat-o pentru a accelera trecerea la vehiculele electrice (EV).
Marţi, producătorul auto francez Renault a informat că ţine cont de anunţul Nissan privind numirea lui Espinosa.
Renault, care a salutat intenţia Nissan de a implementa şi finaliza planul său de redresare, şi-a exprimat încrederea că Espinosa va continua relaţia din ultimii ani dintre Nissan şi Renault.
Renault deţine 17% din acţiunile Nissan în mod direct şi controlează un alt pachet de 18,7% din acţiunile producătorului auto japonez via un trust francez, ceea ce îl face cel mai mare acţionar al Nissan, chiar dacă anul trecut cele două firme au decis să îşi restructureze parteneriatul lor care durează de mai multe decenii.
Renault şi Nissan continuă să lucreze împreună la proiecte comune pentru vehicule în India şi America Latină.
Luna trecută, Uchida, în vârstă de 58 de ani, le-a spus jurnaliştilor că este pregătit să renunţe la funcţie dacă i se cere, dar nu vrea să demisioneze până când nu va consolida Nissan. Uchida lucrează de 22 de ani în companie, şi este din 2019 director general.
Partenerul şi cel mai mare acţionar al Nissan – grupul francez Renault – a criticat modul în care Honda ar fi dorit structurarea alianţei şi a lăudat decizia Nissan de a nu merge mai departe. Totuşi, Renault caută să se distanţeze de Nissan, directorul general Luca de Meo spunând că producătorul auto chinez Zhejiang Geely Holding Group ar putea fi un partener mai firesc decât Nissan în viitor.
În decembrie, Foxconn a abordat Nissan pentru achiziţionarea unei participaţii în companie, iar luna aceasta şi-a exprimat disponibilitatea de a cumpăra participaţia de 36% a Renault.
Luna trecută, toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară – Fitch, Moody’s şi S&P Global – au retrogradat ratingul Nissan în categoria „junk” (nerecomandat pentru investiţii).
La începutul acestei luni, directorii de la Nissan şi-au revizuit estimările privind veniturile şi profitul operaţional şi, de asemenea, au avertizat că se aşteaptă să afişeze pierderi nete de 535 milioane de dolari pentru anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2025.