Producătorul auto nipon Nissan Motor ia în considerare transferarea unei părți din producția internă în SUA, a anunțat sâmbătă publicația Nikkei, după taxele vamale anunțate de administrația Trump, transmite Agerpres.
În această vară, Nissan intenționează să reducă producția la fabrica sa din Fukuoka, în vestul Japoniei, și să fabrice în Statele Unite SUV-ul Rogue, pentru a atenua impactul taxelor vamale, susține Nikkei, citând surse care au dorit să își păstreze anonimatul.
SUV-ul Rogue, un model-cheie pe piața americană, este acum produs în Fukuoka și în Smyrna, Tennessee, Statele Unite.
Joi, Nissan, care este sub presiune să își majoreze competitivitatea, a anunțat că nu mai primește comenzi noi din SUA pentru două SUV-uri Infiniti produse în Mexic, o reducere drastică a operațiunilor sale.
Anul trecut, Nissan a vândut pe piața americană 920.000 de vehicule, din care aproximativ 16% erau exportate din Japonia, a precizat Nikkei.
Vineri, un oficial al companiei a anunțat mutarea producției de camionete, externalizată la fabrica Renault SA din Argentina, la propria sa uzină din Mexic, pentru a reduce costurile.
Săptămâna trecută, producătorii auto Renault și Nissan au convenit să modifice parteneriatul lor de lungă durată, pentru a permite reducerea participațiilor lor încrucișate la 10%, de la 15% anterior.
Citește și: Jaguar Land Rover suspendă livrările către SUA din cauza tarifelor de 25%
Conform noilor condiții, Nissan nu își va mai îndeplini angajamentul de a investi în Ampere, divizia de vehicule electrice (EV), în care se angajase să investească 600 de milioane de euro.
„Ca partener îndelungat al Nissan în cadrul alianței și ca principal acționar al companiei nipone, grupul Renault are un interes semnificativ să vadă o redresare semnificativă a Nissan cât mai curând posibil”, a afirmat directorul general al producătorului auto francez, Luca de Meo.
De asemenea, Renault va achiziționa restul participației de 51% în Renault Nissan Automotive India Private Ltd, deținută în prezent de Nissan Motor Corp, preluând integral fabrica din India.
Anul trecut, Nissan și Renault au decis să revizuiască parteneriatul lor, după ce alianța lor veche de câteva decenii s-a deteriorat în ultimii ani. Conform unui acord încheiat în 1999, Renault deținea 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controla un pachet de 15% din acțiunile Renault, dar nu avea drepturi de vot la grupul francez.
Renault a vândut o tranșă inițială de acțiuni Nissan, în valoare de 765 de milioane de euro, la finele anului trecut, și un nou pachet de 2,5% la finele lunii martie, mai repede decât se așteptau analiștii. Constructorul francez intenționează să își reducă participația pe care o deține la Nissan până la 15%, de la un nivel inițial de 43%.