Stopurile de frână verzi în partea din faţă a maşinii ar putea reduce numărul de accidente

Accident de mașină
Photo by Anthony Maw on Unsplash

Tuturor ni s-a întâmplat să ne aflăm la volan, să vrem să facem un viraj, şi să fim induşi în eroare de o maşină are vine din sens opus cu semnal de viraj. Poate chiar să plecăm uşor de pe loc la culorea verde a semaforului pentru a ne încadra pentru viraj, urmând ulterior să descoperim că semnalul maşinii care se apropie era uitat şi că şofer acelei maşini nu avea de gând să vireze, iar noi să riscăm să ieșim în calea lui.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Un studiu realizat de Universitatea Tehnică din Graz, Austria, arată că stopurile de frână montate frontal ar putea aduce o îmbunătăţire a traficului rutier, prin reducerea numărului de accidente, scrie Jalopnik.

Cum ar fi dacă maşina care se apropie din sens opus cu semnale de viraj ar avea un stop montat frontal?

Şoferii ar putea vedea că maşina nu încetineşte în ciuda semnalului aprins şi ar aştepta să vadă ce urmează să facă. În acelaşi timp, dacă o maşină care se apropie din sens opus ar avea semnalul de viraj aprins şi stopul de frână frontal activat, şoferii ar fi mai încrezători că acel vehicul urmează întradevăr să vireze. Studiul realizat de austrieci sugerează că un stop de frână montat frontal pe o maşină ar putea fi un lucru benefic pentru toţi şoferii.

Desigur, o lumină roşie puternică montată pe partea frontală a maşinii este interzisă întrucât afectează vizibilitatea şoferilor care vin din semn opus şi îi induce în eroare pe restul, putând fi confundată şi cu luminile ambulanţelor sau ale altor vehicule de intervenţie. Culoarea roşie este rezervată pentru spatele maşinii şi acolo ar trebui să rămână, însă studiul propune folosirea culorii verde. Un stop de frână care nu este roşu ar putea fi contraintuitiv, însă atunci când se apropie de tine din sens opus o maşină cu acest stop verde el semnalizează şi că ai undă verde să avansezi pentru că activarea lui semnifică reducerea vitezei.

Cât de eficiente sunt stopurile frontale verzi?

Pentru a stabili cât de utile ar fi aceste stopuri frontale, cercetătorii din Graz au studiat date colectate de la 200 de accidente petrecute în intersecțiile austriece, apoi au derulat simulări pe computer legate de ce s-ar fi întâmplat dacă şoferii ar fi avut un semnal de avertizare suplimentar în aceste situaţii. Oamenii de ştiinţă au simulat un timp de reacţie de 0,5 secunde (un timp de reacţie perfect specific curselor), de 1 secundă (medie) şi de 1,5 secunde (o persoană cu reflexe încetinite sau un şofer care nu era foarte atent).

Simulările au arătat că 7,5% dintre cele 200 de accidente ar fi putut fi complet evitate chiar şi în cazul celui mai lung timp de reacţie, iar cu cel mai redus timp de reacţie ar fi putut fi evitate 17% dintre ele. Totodată, 25,5% dintre accidente s-ar fi petrecut oricum, însă la o viteză mult mai redusă, iar riscul de rănire ar fi fost mai mic şi daunele la fel.

Mașinile ar trebui să sufere modificări de design pentru a le include

Nu poţi preveni mereu un accident rutier, nici măcar cu sisteme automat de frânare, însă reducerea gravităţii coliziunii este mereu de mare ajutor. Trebuie menţionat că ar fi nevoie ca acest sistem să fie testat în lumea reală, pentru a se colecta informaţii şi a se stabili eficienţa lui în afara simulărilor pe computer.

În acelaşi timp, există şi alte provocări în adoptarea unui asemenea sistem şi implementarea stopurilor de frână frontale. Mașinile ar trebui să sufere modificări de design pentru a le include, întrucât au fost concepute fără ele. Toţi oamenii, nu doar şoferii, ar trebui să fie învăţaţi să le interpreteze. Însă, de departe cea mai mare provocare ar fi modificarea legislației şi adăugarea culorii verde pe lista celor acceptate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...