General Motors (GM) a raportat o scădere de 1,1 miliarde de dolari în profitul trimestrial din cauza tarifelor comerciale impuse de administrația Trump, potrivit datelor publicate de companie pe 22 iulie. Deși vânzările solide din Statele Unite au ajutat la contrabalansarea parțială a acestor pierderi, acțiunile GM au scăzut cu aproximativ 6% în primele ore de tranzacționare, transmite Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Compania estimează că impactul total al tarifelor în 2025 se va ridica la 4-5 miliarde de dolari, însă susține că ar putea reduce aproximativ 30% din acest efect prin măsuri interne. GM și-a menținut prognoza de profit operațional ajustat pentru întregul an, situat între 10 și 12,5 miliarde de dolari.
În al doilea trimestru al anului, veniturile GM au scăzut cu aproape 2%, ajungând la aproximativ 47 miliarde de dolari. Profitul ajustat pe acțiune a fost de 2,53 dolari, în scădere față de 3,06 dolari în aceeași perioadă a anului trecut, dar peste așteptările analiștilor, care anticipau în medie 2,44 dolari. Profitul operațional ajustat înainte de dobânzi și taxe (EBIT) a scăzut cu 32%, până la 3 miliarde de dolari.
Vânzările din SUA – principala piață a companiei – au crescut cu 7%, iar GM a reușit să mențină prețuri ridicate pentru camionetele și SUV-urile sale. De asemenea, compania a revenit pe profit în China, după ce în urmă cu un an înregistra pierderi pe această piață.
„În ciuda încetinirii creșterii din industria vehiculelor electrice, credem că viitorul pe termen lung este reprezentat de o producție profitabilă de EV-uri, iar aceasta rămâne steaua noastră polară”, a declarat directorul general al GM, Mary Barra, în cadrul unei conferințe cu analiștii.
În contextul diminuării cererii pentru vehicule electrice și al eliminării iminente a stimulentelor guvernamentale, GM a anunțat investiții de 4 miliarde de dolari în trei fabrici din SUA – în Michigan, Kansas și Tennessee. Planul vizează inclusiv mutarea producției modelului Chevy Blazer din Mexic în Tennessee și extinderea capacității pentru pickup-urile de mari dimensiuni și Cadillac Escalade.
Tendința din industrie este clară: constructorii auto își consolidează producția de vehicule pe benzină, pe fondul încetinirii vânzărilor de EV-uri.
Eliminarea, la finalul lunii septembrie, a creditului fiscal de 7.500 de dolari pentru achiziția de vehicule electrice noi și a celui de 4.000 de dolari pentru cele rulate, conform legislației bugetare semnate de Trump, accentuează această schimbare de strategie. De asemenea, aceeași legislație elimină amenzile pentru nerespectarea standardelor de eficiență a consumului de carburant, facilitând astfel producția de modele cu motoare termice.
În prezent, GM importă aproximativ jumătate dintre vehiculele vândute în Statele Unite, în special din Mexic și Coreea de Sud. În comparație, Ford produce circa 80% din modelele sale direct pe piața americană.
La începutul săptămânii, și Stellantis – compania care produce Jeep – a avertizat că tarifele comerciale vor avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare din a doua jumătate a anului. În primul semestru, acestea au generat deja costuri de aproximativ 300 de milioane de euro. Acțiunile Stellantis și Ford au scăzut și ele cu circa 1% marți dimineață.