Administrația Donald Trump menține un ton rece cu Spania în aceeași zi în care l-a contactat din nou pe ministrul de Externe al Ungariei, un politician de extrema dreaptă, scrie Cadena Ser, citată de Rador. Insistența Casei Albe pentru a ajuta marile companii tehnologice arată influența mogulilor digitali asupra lui Donald Trump.
Departamentul de Trezorerie al SUA rezumă întâlnirea dintre ministrul Economiei, Carlos Cuerpo, și secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, într-o declarație în șase rânduri. O concluzie concisă pe linia celor emise de acest departament al administrației Trump după întâlnirile recente cu reprezentanții altor țări, precum Argentina.
În acest text, administrația Trump subliniază că a avut loc o „conversație sinceră cu privire la comerțul dintre cele două țări”, în care Bessent i-a cerut lui Cuerpo să mărească cheltuielile de apărare ale Spaniei și a reiterat opoziția Statelor Unite față de taxele pe serviciile digitale pe care Spania, împreună cu alte ţări, le menține în vigoare.
În nota Departamentului Trezoreriei nu se face referire explicită la tarife sau la tensiunea tot mai mare cu China, țară cu care Spania întreține în prezent o relație fluidă. După întâlnire, ministrul Cuerpo a subliniat caracterul pozitiv al acesteia și disponibilitatea ambelor părți de a ajunge la un acord și de a se îndrepta către acorduri comerciale.
Lipsa de detalii a Departamentului de Trezorerie și tonul declarației sunt în contradicție cu comunicarea obișnuită din această ramură a administrației Trump, dar reflectă că relația dintre Washington și Madrid nu este una dintre prioritățile actuale ale noului ocupant al Casei Albe.
Fără a merge mai departe, secretarul de stat Marco Rubio l-a părăsit pe ministrul de Externe José Manuel Albares aproape până la finalul discuțiilor cu reprezentanții europeni.
În mod curios, chiar marţi, în timp ce Cuerpo vorbea cu reprezentantul Trezoreriei, secretarul de stat vorbea din nou la telefon cu ministrul de externe al Ungariei, guvern ultraconservator cu care Trump întreține o relație excelentă.
De fapt, Rubio i-a spus omologului său ungar că Trump a decis să ridice sancțiunile împotriva șefului de cabinet al premierului ungar Viktor Orbán.
Cu toate acestea, Trump nu a lansat atacuri verbale directe împotriva Spaniei, așa cum a făcut împotriva altor țări. Există câteva chei care pot explica această diplomație rece, dar fără insulte.
Bazele militare americane de pe teritoriul spaniol rămân importante pentru operațiunile din Orientul Mijlociu și Africa și, deși relația dintre Spania și China a fost criticată la Washington, Spania poate acționa ca un tampon în tensiunea dintre Trump și Xi Jinping.
Traducerea Rador: Rodezia Costea