Xi Jinping vrea sa transforme China în lider global în dezvoltarea cipurilor pentru inteligență artificială

Președintele Chinei, XI Jinping
Credit foto: Athit Perawongmetha / AFP / Profimedia

Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că țara sa trebuie să „depășească” provocările tehnologice majore în domeniul inteligenței artificiale, inclusiv în dezvoltarea cipurilor avansate, într-un moment în care Beijingul își afirmă ambiția de a deveni lider global în această industrie strategică, relatează agenția de presă Xinhua, citată de TechXplore.

Afirmațiile lui Xi vin pe fondul tensiunilor comerciale tot mai mari cu Statele Unite, care au impus restricții dure asupra exporturilor de tehnologii esențiale către China, încercând să încetinească progresul tehnologic al rivalei asiatice.

Consolidarea cercetării și auto-suficiența tehnologică

În cadrul unei ședințe trimestriale a Biroului Politic al Partidului Comunist, Xi Jinping a cerut consolidarea cercetării de bază și intensificarea eforturilor pentru a depăși provocările din domenii-cheie, cum ar fi cipurile avansate. Totodată, liderul de la Beijing a pledat pentru construirea unui sistem autonom de inteligență artificială.

„Este esențial să promovăm auto-suficiența în domeniul AI”, a subliniat Xi, adăugând că sprijinul politic va juca un rol crucial, prin măsuri în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, fiscalității, achizițiilor publice și accesului la infrastructură.

Declarațiile reflectă ambițiile Chinei de a-și reduce dependența de tehnologiile străine, în special în contextul restricțiilor impuse de Washington asupra exportului de cipuri performante necesare dezvoltării modelelor avansate de AI.

Un domeniu strategic, afectat de tensiunile comerciale

În ultimii ani, atât administrația Trump, cât și cea a președintelui Joe Biden, au limitat accesul Chinei la procesoare avansate, sub pretextul securității naționale. Noile cerințe de licențiere impuse de SUA vizează în special companii precum Nvidia și AMD, care au avertizat că măsurile le vor afecta serios operațiunile comerciale.

Recent, CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, a vizitat Beijingul și a declarat, potrivit Xinhua, că dorește să continue să investească în piața chineză și să joace un rol pozitiv în cooperarea economică dintre SUA și China.

Deși Washingtonul susține că restricțiile vizează prevenirea utilizării AI în scopuri militare, ele servesc totodată la păstrarea avansului tehnologic american într-un sector considerat vital pentru supremația economică viitoare.

Progres și provocări în AI

După lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, modelele generative de inteligență artificială s-au dezvoltat rapid atât în Statele Unite, cât și în China. Startup-ul chinez DeepSeek a atras atenția internațională prin lansarea chatbotului R1, capabil să concureze cu produsele americane, dar la un cost mai mic.

Cu toate acestea, Xi a recunoscut că industria chineză de AI se confruntă cu lacune față de rivalii săi globali.

Ambițiile Chinei în domeniul AI au generat, însă, preocupări în mai multe state occidentale, care se tem de riscurile privind protecția datelor personale și de posibilitatea ca acestea să fie accesate de autoritățile de la Beijing.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...