Pe internetul din Rusia a apărut o imagine fascinantă, care dezvăluie un vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) M2 Bradley capturat de Rusia și, în mod remarcabil, echipat cu un tun de 30 mm 2A72 de fabricație rusească, transmite TWZ.com. Acesta înlocuiește tunul automat original Bushmaster M242 de 25 mm al vehiculului Bradley.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Deși scopul exact rămâne speculativ – fie că este vorba de utilizare operațională, teste sau propagandă – această modificare subliniază un model de adaptări neortodoxe ale vehiculelor observat de la începutul conflictului. Vehiculul Bradley în cauză pare să se afle printre alte vehicule blindate occidentale capturate într-un depozit rusesc.
Tunul 2A72, care se găsește de obicei pe transportorul blindat cu roți BTR-82, oferă o creștere notabilă a ratei de foc, de 330 de focuri pe minut, comparativ cu cele 200 de focuri pe minut ale tunului Bushmaster. Cu toate acestea, Bushmaster este lăudat pentru precizia și versatilitatea sa, cu proiectile care „pot lovi literalmente o parte a unui transportor blindat de trupe sau a unui vehicul de luptă al infanteriei… și pot ieși pe partea cealaltă”.
Utilizarea vehiculelor Bradley capturate de Rusia
Peste 300 de vehicule M2A2 ODS Bradley au fost furnizate Ucrainei, cel puțin 12 fiind confirmate vizual ca fiind capturate de forțele ruse. Dovezile sugerează că Rusia a utilizat în mod limitat pe câmpul de luptă vehiculele Bradley capturate, echipându-le chiar cu „cuști de protecție” împotriva dronelor. Soldații ruși apreciază Bradley pentru blindajul său greu, dimensiunea compartimentului pentru trupe și sistemul sofisticat de control al focului, deși unii preferă tunul de 30 mm al BMP-2 în locul celui al Bushmaster, probabil din cauza logisticii muniției.
Dincolo de potențialele roluri de luptă, modificarea ar putea fi o instalare de testare sau ar putea servi scopurilor propagandistice, întrucât echipamentele occidentale capturate sunt adesea expuse în Rusia.
Serghei Cemezov, CEO al Rostec, conglomeratul de apărare de stat al Rusiei, a criticat „problemele de mobilitate” ale vehiculelor Bradley și lipsa capacității amfibii, afirmând că „aproape toate vehiculele Bradley livrate Ucrainei au fost distruse”. Cu toate acestea, vehiculele Bradley ucrainene au demonstrat o rezistență remarcabilă, supraviețuind multiple lovituri și continuând să lupte.
Deși s-au înregistrat pierderi grele, capacitatea de a recupera și reutiliza aceste vehicule demonstrează durabilitatea lor.