Dronele alimentate cu hidrogen pot zbura de trei până la cinci ori mai mult decât dronele convenționale
Pe măsură ce dronele continuă să remodeleze natura războiului, limitările privind raza de acțiune și putere devin diferența dintre succes și înfrângere pe câmpul de luptă. Acum, o companie de drone cu sediul în Israel și compania de producție din SUA Mach Industries lucrează împreună pentru a produce împreună drone alimentate cu pile electrice alimentate cu combustibil cu hidrogen (fuel cell), care oferă avantaje mari în rază de acțiune, deși s-au confruntat anterior cu provocări care le-au ținut departe de câmpul de luptă, scrie DefenseOne.
Asta pentru că armatele occidentale încearcă să-și reducă dependența de dronele fabricate în China, precum și de materiale și piese chinezești pentru dezvoltarea și desfășurarea dronelor.
Companiile speră să producă 1.000 de drone în fiecare lună, cu un eventual obiectiv de până la 1.000 pe zi, a declarat CEO-ul HevenDrones, Benzion Levinson, pentru Defense One. Obiectivul cu rază mai lungă de acțiune va depinde de cererea pentru dronele H2D250 ale companiei, care sunt capabile să transporte 4.5 kg, și de celelalte oferte ale acesteia.
Există, de asemenea, potențialul de a crește dimensiunea dronelor în viitor. „Odată ce aveți planul de scară și includeți o mulțime de automatizări, devine într-adevăr o funcție de cât de mare doriți să ajungeți și cât de repede doriți să scalați”, a spus Levinson.
Experimentarea cu dronă alimentată cu pile de combustibil cu hidrogen (fuel cell) datează de zeci de ani în Statele Unite, începând cu prototipul Helios al NASA din 1994. Biroul de Cercetare Navală a investit, de asemenea, în cercetare și experimentare conexe.
Pilele de combustibil cu hidrogen (fuel cell) oferă mari avantaje față de bateriile convenționale litiu-ion pentru drone, în special în scopuri de apărare, a spus Seyed Hosseini, profesor asociat de inginerie mecanică la Arkansas Tech University. Laboratorul său a efectuat experimente care arată că dronele alimentate cu hidrogen pot zbura de trei până la cinci ori mai mult decât dronele convenționale, „însemnând că pot colecta, analiza și acționa asupra datelor în misiuni mai lungi fără reîncărcare (alimentare)”.
O rază mai lungă de acțiune și mai multă putere la bord pentru a rula software-ul avansat de la bordul dronei în sine reduce nevoia unui operator uman de a trimite instrucțiuni prin canale de comunicație care sunt vulnerabile la atacurile de război electromagnetic.
Autonomie sporită, inclusiv experimente cu navigație independentă de GPS, reprezintă un accent mare pentru Heven, a spus Levinson, determinată în parte de experiența companiei în a ajuta forțele israeliene împotriva facțiunilor Hezbollah înarmate cu capabilități rusești de război electromagnetic.
Samuel Bendett de la Centrul de Analiză Navală, un expert în utilizarea dronelor de către Ucraina și Rusia, a declarat pentru: „Cu cât drona dumneavoastră poate zbura mai departe, cu atât sunt mai mari șansele de a perturba logistica și liniile de aprovizionare ale adversarului și de a lovi instalațiile de comandă și control situate mai departe de linia de contact”.
Acesta este unul dintre motivele pentru care războiul Rusia-Ucraina a devenit un fel de laborator viu în care ambele părți dezvoltă în mod constant noi tipuri de drone pentru a se depăși reciproc. „Ambele părți împing limitele de rază de acțiune pentru dronele lor radiocontrolate – prin repetoare de semnal și drone cu fibră optică prin bobine mai mari de fibră optică”, a spus Bendett.
„Avem un rezervor de hidrogen, o cantitate mică, aproximativ o jumătate de kilogram de hidrogen, iar acesta intră într-o celulă de combustibil, care creează electricitate”, a spus Levinson. „Avem aproximativ 10 ore de zbor, aproximativ 160 de kilometri.”
HevenDrones a dezvoltat, de asemenea, stații de realimentare cu hidrogen care pot fi desfășurate în misiunile îndepărtate, reducând nevoia de a se baza pe linii vulnerabile de aprovizionare, a spus el. „Oriunde te-ai afla și ai această dronă , iei și stația cu tine. Puteți crea hidrogen 24/7, practic din aer.”
160 de km in 10 ore? Bă ej nebun? Nu mai bine le trimit cu bicicleta că ajung mai repede!