VIDEO Nave de război din toată Europa vin în Scoția pentru un exercițiu masiv cu rachete

Distrugator HMS Dragon al Marinei britanice
Sursa foto: Royal Navy / LA(Phot) Nicky Wilson via Wikimedia Commons

O flotă multinațională de nave de război s-a adunat în Firth of Clyde joi dimineață, în timp ce se intensifică pregătirile pentru Formidable Shield 2025, unul dintre cele mai complexe și importante din punct de vedere strategic exerciții de apărare antirachetă ale NATO, potrivit Rador Radio România.

Exercițiul, care se va desfășura între 5 și 22 mai, este centrat pe Munții Hebride din Marea Britanie și în spațiul aerian și maritim înconjurător din largul coastei de nord-vest a Scoției.

Printre navele care se apropie se numără nave de război din Marina Regală, Marina Franceză și Marina Italiană, inclusiv platforme avansate de apărare aeriană și patrulare. Pregătirea marchează începutul unei desfășurări de o lună care va reuni peste o duzină de națiuni aliate și partenere. Participanții vor contribui cu peste 20 de nave militare, 30 de aeronave și multiple sisteme de apărare antirachetă terestre pentru o serie de exerciții integrate.

Antrenamentele cu foc real din timpul exercițiului vor testa răspunsurile la o gamă largă de amenințări aeriene, inclusiv rachete subsonice și supersonice, precum și ținte balistice. Exercițiul va implica, de asemenea, manevre de mare energie, sisteme aeriene fără pilot și coordonarea mijloacelor navale, aeriene și terestre pe distanțe vaste și în domenii operaționale vaste.

În sprijinul acestor activități, Ministerul Apărării a înființat un complex de Zone de Pericol Temporar (TDA) la vest de Hebridele Exterioare, activate prin Notificare către Piloți (NOTAM).

Aceste zone restricționate se întind de la altitudini de la suprafață până la niveluri de zbor de peste 500, cu închideri specifice ale spațiului aerian planificate pe parcursul lunii. Una dintre zonele principale, EGD1FS25, urmează să fie activă în perioade cheie săptămâna viitoare și va cuprinde o secțiune semnificativă a Atlanticului de Nord.

Exercițiul, care are loc o dată la doi ani, este conceput pentru a valida sistemele integrate de apărare aeriană și antirachetă ale NATO, pentru a îmbunătăți interoperabilitatea dintre aliați și pentru a consolida postura de descurajare a Alianței. Forțele implicate vor efectua misiuni coordonate care implică avioane de vânătoare moderne, platforme de supraveghere și sisteme avansate de rachete, cum ar fi HIMARS și NASAMS, demonstrând un răspuns unificat la amenințările de ultimă generație.

Sursa: DEFENCE JOURNAL / Rador Radio România / Traducerea: Cristina Zaharia RADOR RADIO ROMÂNIA

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...