România și Polonia, strategii diferite pentru modernizarea flotelor de vehicule blindate

Exercițiu militar NATo româno-american
Vehicule de luptă NATO. Credit foto: PJF Military Collection / Alamy / Profimedia

În contextul tensiunilor tot mai ridicate în Europa de Est, România și Polonia accelerează programele de înzestrare cu vehicule de luptă pe șenile, dar abordările celor două țări diferă semnificativ în privința furnizorilor străini și a implicării industriei locale, anunță DefenseNews.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

La București, Guvernul a lansat oficial pe 10 iulie programul pentru înlocuirea vechilor vehicule de luptă pe șenile MLI-84, moștenite din perioada sovietică. România plănuiește achiziția a circa 246 de vehicule moderne, însoțite de simulatoare și pachete logistice, într-un contract estimat la aproximativ 2,55 miliarde de euro, ce se va desfășura pe o perioadă de opt ani. Într-o posibilă etapă secundară, ar putea fi comandate încă 52 de vehicule.

O particularitate a programului românesc este componenta puternică de transfer tehnologic

Printre principalii competitori pentru contract se numără grupuri internaționale precum Rheinmetall (Germania) cu modelul Lynx, BAE Systems Hägglunds (Suedia) cu CV90, sud-coreeanul Hanwha cu AS21 Redback sau General Dynamics European Land Systems cu Ascod. Decizia finală va fi luată de o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Ministerului Apărării și companiei de stat Romtehnica.

O particularitate a programului românesc este componenta puternică de transfer tehnologic. După producția primelor 26 de vehicule de către furnizorul selectat, industria locală de apărare urmează să preia fabricarea restului de peste 220 de vehicule, asigurând astfel mentenanța pe termen lung și dezvoltarea capacităților naționale.

Ministerul Apărării de la București subliniază că „interesul esențial este protejarea lanțului de aprovizionare prin transferul tehnologic pentru asamblare, integrare, testare și mentenanță în România”. Prioritatea este creșterea contribuției industriei de apărare autohtone în procesul de achiziție.

În Polonia, abordarea este diferită

În Polonia, abordarea este diferită, însă la fel de ambițioasă. În martie 2025, Varșovia a semnat un contract de 6,57 miliarde zloți (1,8 miliarde dolari) pentru cumpărarea a 111 vehicule blindate de tip Borsuk, produse de grupul de stat PGZ. Pe lângă aceste vehicule, polonezii plănuiesc achiziția a aproape 1.300 de vehicule similare și accesorii în anii următori.

Borsuk, destinat să înlocuiască veteranii BWP-1 din epoca sovietică, este un vehicul blindat pe șenile amfibiu, cântărind în jur de 28 de tone, și va deveni coloana vertebrală a armatei terestre poloneze. Livrările primelor unități sunt planificate în perioada 2025-2029.

Ministerul Apărării polonez intenționează totodată să comande până la 700 de vehicule grele cu protecție balistică și antimine sporită, marcând o creștere a capacităților defensive.

Polonia promovează ideea formării unor consorții europene pentru achiziții comune

Polonia promovează ideea formării unor consorții europene pentru achiziții comune de echipamente militare, iar Borsuk este propus ca un posibil produs pentru astfel de cooperative regionale. Vicepremierul și ministrul Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a afirmat că alți aliați din Europa de Est sunt interesați să achiziționeze vehicule similare.

În același timp, PGZ analizează posibilitatea dezvoltării unui vehicul greu propriu sau achiziția unei licențe de producție de la un producător extern. Decizia finală nu a fost încă luată.

  • George Radu este un autor care abordează subiecte variate din domeniul tehnologiei, apărării și viitorului. Domeniile sale de expertiză includ inteligența artificială etică, interfețele om-mașină (HMI), realitatea augmentată și virtuală aplicată (XR), precum și impactul social și cultural al noilor tehnologii. Nu se teme să pună întrebări dificile și să exploreze implicațiile filozofice ale inovațiilor tehnologice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...