După o perioadă de dezvoltare ținută complet secretă, Ucraina a făcut publică existența unei noi rachete de croazieră avansate: Bars. Anunțul a fost făcut pe 11 aprilie, în cadrul unei conferințe dedicate industriei de apărare, de către ministrul Industriilor Strategice, Herman Smetanin, a relatat BBC Ucraina.
Potrivit surselor citate de BBC, Bars este un proiect realizat de companii private din sectorul de apărare, nu de cele de stat. Este vorba despre o nouă generație de „rachete-drone”, o combinație între drone aeriene și rachete de croazieră. Cu o rază estimată între 700 și 800 de kilometri, Bars este capabilă să lovească adânc în teritoriul rus, ceea ce poate oferi Ucrainei un avantaj strategic important în războiul cu Rusia.
Noua rachetă-dronă este echipată cu o ogivă de dimensiuni medii (cel mai adesea între 50 și 100 kg) și un mic motor turbojet, care îi permite să parcurgă rapid distanțe lungi și să fie o țintă dificilă pentru sistemele de apărare antiaeriană.
Aceste „rachete-drone” pot fi lansate atât de la sol, cât și de pe aeronave. Bars seamănă cel mai mult, ca parametri, cu o altă rachetă ucraineană din aceeași „familie”, Help, a declarat o sursă BBC. Sursa o caracterizează drept armă de tip „Middle Strike”, adică armament cu rază medie de acțiune.
Programul ucrainean de rachete
Anul trecut, Ucraina și-a intensificat semnificativ programul de rachete. Încă din august, președintele Volodimir Zelenski a ordonat alocarea de fonduri suplimentare și accelerarea producției de armament de rachetă. La acea vreme, producătorii ucraineni lucrau simultan la mai multe variante de rachete de croazieră și balistice.
De asemenea, cel mai de succes proiect ucrainean, racheta anti-navă Neptun, a fost îmbunătățit, cu o rază de acțiune extinsă și capacitatea de a lovi ținte terestre.
De Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august 2024, Zelenski a anunțat prima utilizare cu succes a rachetei ucrainene Palianiția. Ulterior, au fost publicate imagini și caracteristici ale acesteia.
Este o „dronă-rachetă” cu motor turbojet, lansată de la sol. Are o rază de acțiune de aproximativ 600 km. Sistemul de ghidare este satelitar și, probabil, cu navigație inerțială de rezervă. Este produsă în serie.
Conform datelor disponibile, ogiva Palianiția ar cântări aproximativ 100 kg, iar viteza sa ar fi de 400–500 km/h. Ucraina o folosește pentru a lovi instalații militare în adâncimea teritoriului rus, în special depozite de muniție și aerodromuri.
La începutul lunii decembrie 2024, Kievul a publicat date despre alte două dezvoltări, rachetele de croazieră Peklo („Iad”) și Ruta.
Se menționează că raza de acțiune a Peklo este de până la 700 km, iar viteza de 700 km/h. Experții estimează că are o ogivă de circa 50 kg și un sistem de ghidare avansat, care îi oferă o precizie ridicată.
În ceea ce privește racheta Ruta, la începutul lunii decembrie, potrivit lui Zelenski, testele sale „reușite” continuau. Conform estimărilor preliminare, această „rachetă-dronă” are o rază de până la 300 km și poate atinge viteze între 500 și 800 km/h. Poate fi utilizată nu doar pentru atac, ci și pentru recunoaștere.
Programul balistic ucrainean
Un alt aspect al programului de rachete, dezvoltarea unei rachete balistice ucrainene, este aproape necunoscut publicului.
Încă din anii 2000, Kievul lucra la un sistem operațional-tactic de rachete balistice, denumit Sapsan. Proiectul a fost închis în timpul președinției lui Viktor Ianukovici, dar a fost reluat ulterior sub denumirea de export Thunder-2.
În 2018 a fost prezentat un model funcțional al OTRK (sistem operativ-tactic), iar în februarie 2021, Ministerul Apărării a anunțat că va semna un contract pentru producția primei baterii experimentale Sapsan. La acel moment, proiectul era finalizat în proporție de aproximativ 80%.
Prima baterie Sapsan urma să includă două lansatoare (fiecare capabil să lanseze două rachete balistice), o mașină de încărcare și două mașini de comandă. Se estima că racheta balistică urma să aibă o ogivă de aproximativ 480 kg și o rază de acțiune între 280 și 480 km.
În cadrul unei conferințe de presă din 27 august 2024, președintele Zelenski a anunțat testarea cu succes a primei rachete balistice ucrainene. În octombrie, el a declarat că „noua rachetă balistică ucraineană a trecut cu succes testele de zbor”. Nu a dezvăluit însă numele acestui proiect.
Consilierul prezidențial pe probleme strategice, Oleksandr Kamîșin, întrebat de BBC la conferința de presă din 11 aprilie, a refuzat să ofere detalii despre programul balistic ucrainean, dar a subliniat: „Avem o rachetă balistică care este produsă în masă și este utilizată cu succes”.
Ministrul Herman Smetanin a adăugat că această rachetă este „folosită lunar”.
Ținta, independență militară totală
Creșterea spectaculoasă a capacităților de producție a Ucrainei, de opt ori mai mare decât în 2023, vine pe fondul unei strategii clare, reducerea dependenței de armamentul extern și dezvoltarea unui sistem de apărare complet autohton.
Ministrul Smetanin a confirmat că, în 2025, Ucraina își propune să producă 3.000 de rachete de croazieră și drone-rachetă, pentru a susține efortul de război pe termen lung.