Nouă secţiuni ce ar fi făcut parte din Marele Zid Chinezesc, despre care se crede că datează de peste 2.000 de ani, au fost descoperite în provincia Gansu din nord-vestul Chinei, potrivit arheologilor locali, relatează agenția de știri Xinhua, citată de Agerpres.
Ele au fost descoperite în comitatul Jingyuan din oraşul Baiyin, iar pe baza unor caracteristici precum grosimea straturilor de pământ bătătorit, arheologii au concluzionat iniţial că zidurile au fost construite în timpul dinastiei Qin (221 î.Hr.-207 î.Hr.).
Indicii ale construcției în epoci diferite
Printre aceste secţiuni se numără Marele Zid Yingu, unde culorile specifice loessului ale straturilor de pământ bătătorit de pe laturile de est şi de vest diferă, sugerând că au fost construite în momente diferite, potrivit lui Du Baoze de la Biroul de protecţie a relicvelor culturale din Jingyuan.
Zidul rămas în partea de est, care seamănă cu o movilă, avea 5,2 metri în înălţime, 4,5 metri în lăţime şi 11 metri în lungime. Comparându-l cu turnurile de balizaj construite în timpul dinastiei Ming (1368-1644), arheologii cred că acesta prezintă caracteristici ale Marelui Zid Qin, în timp ce partea de vest pare să fi fost reparată în timpul dinastiei Ming.
Structuri de piatră construite strategic
Secţiunile Yushugou, Longhuangshui şi Huangtianqi ale Marelui Zid au aceeaşi structură de piatră, ceea ce sugerează că au fost construite în acelaşi timp. Majoritatea zidurilor de piatră au fost construite în zone de importanţă strategică, adeseori între canioane sau pe terenuri care ofereau avantaje defensive naturale.
Acest lucru se aliniază cu trăsătura caracteristică a Marelui Zid Qin, care a fost proiectat pentru a urma linia reliefului local, permiţându-le constructorilor să profite de apărarea naturală, minimizând în acelaşi timp eforturile de construcţie.
Descoperire realizată în cadrul unui studiu național
Descoperirea a fost făcută în timpul celui de-al patrulea studiu privind patrimoniul cultural naţional chinez, care a fost lansat în 2023 şi se va desfăşura până în 2026. Acest studiu în curs de desfăşurare este primul studiu al patrimoniului cultural naţional al Chinei după o pauză de peste un deceniu.
Potrivit lui Zhang Hongwei, ghid al echipei de cercetare arheologică din Jingyuan şi cercetător local, secţiuni ale Marelui Zid din diferite perioade ale istoriei Chinei servesc drept muzeu. „Studierea ruinelor Marelui Zid este crucială pentru înţelegerea trăsăturilor istorice ale acelor vremuri, a relaţiilor dintre diferitele grupuri etnice şi a geografiei Chinei antice”, a declarat el.
O moștenire mondială cu peste două milenii de istorie
Marele Zid Chinezesc, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, este format din mai multe ziduri interconectate, dintre care unele datează de peste 2.000 de ani.
Cele mai vechi secţiuni ale Marelui Zid Chinezesc au fost construite în timpul domniei primului împărat din dinastia Qin, care a ordonat construirea acestuia pentru a se apăra de triburile care trăiau dincolo de graniţa nordică a ţării.