China lansează o nouă rachetă pe bază de metan, construită de LandSpace, alternativa chineză a Starlink

Racheta Zhuque-2E
Credit foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Sâmbătă, LandSpace Technology, o companie privată chineză, a lansat cu succes o rachetă alimentată cu metan, care a plasat pe orbită șase sateliți. Aceasta marchează un pas important în dezvoltarea combustibilului mai curat și mai ieftin, pe care compania mizează pentru realizarea unor rachete reutilizabile, potrivit Reuters.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Racheta Zhuque-2E Y2 a decolat la ora 12:12 (ora Chinei) de la Centrul de Lansare Satelit Jiuquan din nord-vestul Chinei, fiind a cincea misiune a seriei Zhuque-2, potrivit unui comunicat al LandSpace.

LandSpace, cu sediul în Beijing, a fost prima companie din lume care a lansat o rachetă pe bază de metan și oxigen lichid în iulie 2023, precedând rivali americani precum SpaceX a lui Elon Musk și Blue Origin a lui Jeff Bezos. În ultimii ani, interesul pentru propulsoarele pe bază de metan a crescut semnificativ, datorită avantajelor acestui combustibil: este mai puțin poluant, mai sigur, mai ieftin decât combustibilii tradiționali și potrivit pentru rachete reutilizabile.

Sateliți și aplicații: de la monitorizarea mediului la explorarea spațiului

Comparativ cu lansările anterioare, LandSpace a majorat capacitatea de transport a rachetei, răspunzând astfel cererii tot mai mari din industria spațială comercială chineză, care concurează pentru a construi constelații de sateliți alternative la Starlink-ul lui Musk.

Primele lansări cu Zhuque-2 nu au transportat sateliți reali, însă cea din decembrie 2023 a dus cu succes pe orbită trei sateliți. Lansarea din weekend a plasat șase sateliți, în principal dezvoltați de compania chineză Spacety (Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute).

Vicepreședintele institutului, Li Xiaoming, a declarat într-un livestream înainte de lansare că sarcina utilă include un satelit radar, doi sateliți multispectrali și trei sateliți pentru experimente științifice, cu mase cuprinse între 20 și 300 kg.

Satelitul radar este destinat observației Pământului în orice condiții meteo, putând produce imagini pe timp de zi și noapte și vedea prin nori și ploaie. De asemenea, poate detecta mici deplasări la nivel de milimetri ale suprafeței terestre, util pentru monitorizarea dezvoltării urbane, transporturilor și infrastructurii energetice, a precizat Li.

Spacety a fost sancționată de Departamentul Trezoreriei din SUA în ianuarie 2023 pentru presupusa furnizare de imagini radar către o companie rusă implicată în operațiuni militare în Ucraina, acuzații pe care compania le-a negat ferm, subliniind că activează exclusiv în scopuri comerciale și civile.

Viziunea pe termen lung: rachete reutilizabile și finanțare robustă

Tehnologia rachetelor reutilizabile, popularizată de SpaceX, a demonstrat capacitatea de a reduce costurile lansărilor spațiale. Zhang Changwu, fondator și CEO LandSpace, a anunțat că firma a început dezvoltarea unor rachete reutilizabile și intenționează să efectueze un test în a doua jumătate a anului 2025.

Noua versiune a seriei Zhuque-2 aduce îmbunătățiri tehnice menite să sprijine acest obiectiv, printre care și utilizarea unui sistem de răcire a oxigenului și metanului lichid sub punctele lor de fierbere pentru a spori forța de propulsie.

De când guvernul chinez a permis investițiile private în sectorul spațial, în 2014, companiile comerciale au intrat masiv pe piață, LandSpace fiind unul dintre cei mai timpurii și bine finanțați jucători. Înființată în 2015, compania a atras finanțări de la investitori importanți, inclusiv firma de capital de risc HongShan (fostă Sequoia Capital China), dezvoltatorul imobiliar Country Garden și fonduri de stat.

În decembrie, LandSpace a primit 900 milioane yuani (aproximativ 120 milioane dolari) din partea unui fond de stat pentru producție avansată, iar în 2020 a strâns încă 1,2 miliarde yuani (170 milioane dolari).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...