Dinții maturi ar putea fi regenerați cu celule de la porci / O soluție revoluționară pentru oamenii care pierd dinții permanenți

Dinții umani pot fi regenrați
Imagine generată cu DeepAI

O echipă de cercetători de la Universitatea Tufts, Boston, din Statele Unite, a anunțat o descoperire care ar putea schimba complet modul în care tratăm pierderea dinților. Studiul oamenilor de știință americani, publicat în revista Stem Cells Translational Medicine, a arătat că, folosind celule dentare umane și de porc, este posibil să creștem dinți umani la porci, ceea ce poate deschide calea pentru regenerarea dinților umani, se arată pe site-ul universității.

Este o realitate universală. Când pierdem dinții permanenți, nu mai avem dinți „de rezervă” care să crească pentru a-i înlocui. În prezent, opțiunile pentru înlocuirea acestora sunt limitate și nu tocmai de preferat. Vorbim despre proteze sau implanturi.

Astfel de tratamente nu oferă însă aceleași beneficii ca un dinte natural, din cauza lipsei de țesuturi moi, a nervilor sau a capacităților senzoriale.

Pamela Yelick, profesoară la Facultatea de Medicină Dentară a Universității Tufts, și echipa sa de cercetători, susțin că regenerarea dinților vii nu este imposibilă, fapt care promite o alternativă naturală la implanturile dentare.

De ce porcii?

Porcii au o caracteristică unică. Ei sunt capabili să crească mai multe seturi de dinți permanenți de-a lungul vieții lor, ceea ce îi face un subiect ideal pentru cercetările de profil. Spre deosebire de oameni, care nu au dinți de rezervă după ce pierd dinții permanenți, porcii au maxilare care conțin muguri dentari suplimentari chiar și la vârste adulte.

În experimentul echipei de cercetători, aceștia au obținut maxilare de porc de la abatoare și au extras muguri dentari pentru a-i cultiva în laborator. Acești muguri dentari au fost combinați cu celule dentare umane și apoi au fost folosiți pentru a stimula creșterea unor dinți compleți.

Rezultatul a fost unul mai mult decât încurajator, au afirmat autorii studiului, căci dinți asemănători celor umani au putut fi regenerați prin această metodă inedită.

Ce face această descoperire atât de importantă?

Implanturile dentare tradiționale sunt fixate prin şuruburi de titan, care se integrează în osul maxilarului. Ele nu oferă însă aceleași beneficii ca un dinte natural. Implanturile nu au țesuturile moi care protejează rădăcina unui dinte real, nu susțin procesele de regenerare ale osului și nu transmit stimulii necesari pentru masticație.

Crearea unor dinți vii, cu rădăcini naturale și susținuți de ligamente parodontale, ar putea oferi o soluție mult mai apropiată de un dinte natural, ceea ce va îmbunătăți în mod evident sănătatea orală și generală a unei persoane.

Provocările și implicațiile viitoare

Deși descoperirea este promițătoare, cercetătorii subliniază că mai sunt multe de făcut înainte ca această metodă să poată fi aplicată pe scară largă. Regenerarea dinților nu este un proces simplu, iar cercetările vor trebui să continue pentru a perfecționa tehnologia.

Totuși, dacă va avea succes, această abordare ar putea revoluționa medicina dentară și ar oferi o alternativă viabilă la implanturile din titan.

„Chiar și crearea unei rădăcini dentare funcționale, cu pulpă dentară vie, ar putea aduce o îmbunătățire semnificativă a sănătății orale. Pe de altă parte, înlocuirea implanturilor din titan cu dinți vii, regenerați biologic, ar reprezenta un salt uriaș în medicină. Un salt care ar pune bazele unei noi ere în tratamentele dentare”, a subliniat Yelick.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...