Secvențierea genomului complet a șase specii de maimuțe pe cale de dispariție, o oportunitate vitală pentru conservarea lor (studiu)

Genom secvențiat în laborator
Credit foto: chaiyananuwatmongk / Pixabay

O echipă de oameni de ştiinţă a secvenţiat genomul complet a şase specii de maimuţe, reuşita marcând o etapă importantă în studiile evolutive şi în genetica conservării speciilor, transmite vineri agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Rezultatele studiului, publicate săptămâna aceasta în revista Nature de o echipă internaţională formată din 123 de cercetători, contribuie la aprofundarea cunoaşterii evoluţiei umane şi la protejarea populaţiilor de maimuţe aflate pe cale de dispariţie.

Înţelegerea genomului maimuţelor este esenţială, potrivit cercetătorilor, oferind geneticienilor informaţii referitoare la evoluţia omului şi la factorii genetici care ne diferenţiază de maimuţe, a declarat Kateryna Makova, specialistă în genetică evolutivă la Universitatea de Stat din Pennsylvania şi coautoare a studiului.

Cu ajutorul tehnicilor avansate de secvenţiere şi a algoritmilor, cercetătorii au reuşit să citească segmente lungi de ADN şi să le asambleze într-o secvenţă care se întindea de la un capăt la celălalt al fiecărui cromozom, fără nicio lacună.

Folosind aceste tehnici, autorii au decodat genomul a şase specii de maimuţe. Ei au descoperit, de asemenea, între 770 şi 1.482 de posibile noi gene pentru fiecare specie, precum şi structuri ADN neobişnuite, aflate în regiuni ale genomului inaccesibile anterior.

Toate cele şase specii secvenţiate figurează pe lista cu specii pe cale de dispariţie sau în pericol critic de extincţie.

Rezultatele studiului vor fi deosebit de importante pentru analizarea diversităţii genetice a populaţiilor de maimuţe aflate în pericol, au notat cercetătorii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...