Coreea de Sud vrea să construiască o bază selenară până în anul 2045

Concept futurist al unei baze lunare.
Credit foto: Anna Kucherova /Dreamstime.com

Coreea de Sud doreşte să construiască o bază selenară până în anul 2045, conform unei informaţii publicate joi de cotidianul The Korea Times care citează o foaie de parcurs pentru explorările spaţiale pe termen lung aparţinând Administraţiei Aerospaţiale Coreene (KASA), transmite Live Science, citată de Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Foaia de parcurs prevede „cinci direcţii principale”, printre care explorarea orbitei joase a Terrei şi experimente în microgravitaţie, explorări selenare şi misiuni ştiinţifice pentru explorarea Soarelui şi a spaţiului profund”, conform The Korea Times.

KASA, care a fost înfiinţată anul trecut, doreşte să dezvolte tehnologie proprie de aselenizare şi de explorare autonomă la suprafaţa Lunii, precum şi tehnologie de exploatare a resurselor selenare.

O parte din aceste proiecte sunt deja în curs de desfăşurare. Spre exemplu, Institutul coreean pentru Geoştiinţe şi Resurse Minerale a testat recent prototipuri de rovere lunare într-o mină abandonată dar şi tehnologie ce ar putea fi folosită pentru exploatarea resurselor selenare.

Coreea de Sud a lansat în august 2022 prima sa sondă orbitală selenară – denumită Korea Pathfinder Lunar Orbiter sau Danuri – prin intermediul unei rachete Falcon 9, aparţinând SpaceX. Danuri a ajuns pe orbita selenară patru luni mai târziu şi continuă să transmită date de pe orbită.

De asemenea, oficialii de la Seul au declarat că vor să plaseze un modul de aselenizare robotizat până în 2032. Dar foaia de parcurs recent dezvăluită ridică ştacheta. Coreea de Sud intenţionează să dezvolte un nou modul de aselenizare, probabil mai performant, până în 2040, „cu scopul de a construi o bază economică lunară până în 2045”, a scris The Korea Times.

Coreea de Sud nu este singura naţiune cu ambiţii legate de baze selenare. Statele Unite intenţionează, de asemenea, să construiască unul sau mai multe avanposturi lunare în următorul deceniu, prin intermediul programului Artemis al NASA. Şi China lucrează la atingerea acestui obiectiv, în parteneriat cu Rusia şi alte naţiuni. Iar India a declarat că doreşte să construiască o bază lunară până în 2047.

Luna nu este singura destinaţie îndepărtată pentru KASA. Agenţia spaţială sud-coreeană doreşte, de asemenea, să realizeze prima asolizare pe Marte până în 2045.

  • TechRider este o redacție dinamică, specializată în știri și analize despre tehnologie, gadgeturi și inovații. Echipa sa de jurnaliști pasionați oferă conținut relevant și actualizat, acoperind subiecte de la inteligența artificială la recenzii de produse, într-un stil accesibil și captivant pentru publicul român.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...