NASA a apelat la armata SUA pentru salvarea astronauților timp de decenii. De ce cere acum ajutorul companiilor private?

Recuperarea capsulei Orion
Credit foto: CAROLINE BREHMAN / UPI / Profimedia

NASA a colaborat timp de decenii cu armata Statelor Unite pentru a asigura salvarea astronauților în caz de urgență, pe Pământ, în timpul lansărilor, al zborurilor orbitale sau al aterizărilor. Dar începând cu 2026, lucrurile s-ar putea schimba radical. Agenția spațială americană vrea să apeleze la companii private și instituții academice pentru a crea o rețea alternativă de salvare, anunță Space.com.

Agenția Spațială Americană a lansat un apel pentru informații (RFI) adresat „tuturor părților interesate”, inclusiv firmelor private și universităților, privind servicii de salvare a echipajelor umane din cadrul Commercial Crew Program (CCP). Acest program permite transportul echipajelor NASA (și al cosmonauților ruși în misiuni de schimb) prin intermediul unor furnizori privați de zboruri spațiale precum SpaceX sau Boeing.

De ce renunță NASA la armata americană?

În prezent, salvările sunt gestionate de o unitate a U.S. Air Force specializată în recuperarea astronauților. Ea a fost înființată în 1959, pe vremea programului Mercury, și a fost activă în toate epocile spațiale majore ale SUA, inclusiv în programul navetelor și în actualul parteneriat cu SpaceX.

Unitatea are personal pregătit și echipamente avansate: avioane HC-130, elicoptere HH-60 Pave Hawk și avioane de transport strategic C-17 Globemaster. În timpul fiecărei lansări, militarii sunt pre-poziționați în puncte cheie de-a lungul coastei Americii de Nord și până în apropierea Irlandei, gata să intervină în maximum 24 de ore de la o alertă.

Însă, potrivit NASA, parteneriatele comerciale ar putea aduce costuri mai mici, flexibilitate mai mare și, pe termen lung, o industrie spațială privată mai robustă, în ton cu politica federală de reducere a dependenței față de structurile guvernamentale tradiționale.

Ce presupun aceste noi servicii de salvare?

NASA precizează că noile servicii de salvare ar trebui să fie disponibile pentru toate misiunile CCP începând din 2026 și până în 2030, anul în care agenția plănuiește să retragă Stația Spațială Internațională.

Aceste servicii comerciale ar include intervenția la capsula aflată pe sol sau în apă, deschiderea trapei, extragerea echipajului și acordarea primului ajutor în timpul transportului către unități medicale.

Contractorul ales de NASA pentru aceste servicii va avea obligația de a furniza, la nevoie, „informații în timp aproape real despre starea capsulei și locația aterizării”, în limita datelor disponibile.

SpaceX, între autonomie și colaborare

Chiar dacă armata gestionează intervențiile în situații de urgență, SpaceX are deja propriile echipe de recuperare pentru misiunile normale. Cele două bărci rapide și navele MV Megan și MV Shannon recuperează capsulele Dragon și echipajele, cu sprijin medical la bord.

Colaborarea dintre militari și echipele private este deja o realitate în teren, însă NASA vrea să meargă mai departe și să creeze o alternativă complet comercială pentru salvarea astronauților, cel puțin în cadrul programului CCP.

Încotro se îndreaptă NASA?

Această inițiativă vine într-un context mai larg, presiunea bugetară asupra agențiilor federale și creșterea spectaculoasă a sectorului spațial privat. Administrația Trump a inițiat, iar succesorii au menținut, o strategie de „micșorare a statului” și delegare către piața liberă.

NASA se aliniază acestor direcții, în sensul că va renunța treptat la rolul său de furnizor exclusiv de infrastructură și asumând un nou rol, arhitect, supraveghetor și partener comercial.

În acest nou model, armata americană ar putea fi înlocuită, cel puțin parțial, de companii inovatoare, capabile să răspundă cu eficiență și rapiditate, chiar și în cele mai critice momente din viața unui astronaut.

Rămâne de văzut cine va răspunde apelului lansat pe 23 aprilie și cum va arăta, peste doar câțiva ani, viitorul salvării în era zborurilor comerciale în spațiu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...