VIDEO UPDATE Blue Origin a lansat cu succes în spațiu primul echipaj integral feminin din istorie

Racheta Blue Origin
Sursa foto: Handout / AFP / Profimedia

UPDATE 16:51 Astăzi, ora 16:30 (ora României), Blue Origin a lansat misiunea NS-31, o călătorie suborbitală istorică care a dus în spațiu șase femei, printre care superstarul pop Katy Perry, prezentatoarea TV Gayle King, astrofiziciana Aisha Bowe, activista pentru drepturile civile Amanda Nguyen, producătoarea de film Kerianne Flynn și Lauren Sánchez, lidera misiunii, precum și pe logodnica fondatorului Blue Origin, Jeff Bezos, relatează CNN.

Lansarea a avut loc de la baza companiei din Texas, iar întreaga misiune a durat puțin peste 10 minute. Capsula echipajului, ajutată de parașute, a revenit în siguranță pe sol, în deșertul texan, după ce va depăși linia Kármán, granița simbolică a spațiului, aflată la 100 km altitudine.

Este pentru prima dată din 1963, atunci când cosmonauta sovietică Valentina Tereșkova a zburat singură în spațiu, când un echipaj format exclusiv din femei va ajunge din nou printre stele. Evenimentul marchează și cea de-a unsprezecea misiune de turism spațial pentru Blue Origin, compania care concurează direct cu SpaceX pe piața zborurilor comerciale în afara atmosferei.

Misiunea NS-31 este considerată, de asemenea, un moment simbolic pentru turismul spațial și pentru egalitatea de gen în explorarea cosmosului.

Știrea inițială

Compania Blue Origin se pregătește să lanseze lun zbor spațial cu un echipaj format exclusiv din femei, printre care se numără și celebra cântăreață Katy Perry. Momentul istoric va putea fi urmărit în direct, anunță Space.com.

Perry și colegele sale de echipaj — Aisha Bowe, Amanda Nguyễn, Gayle King, Kerianne Flynn și Lauren Sánchez (partenera fondatorului Blue Origin, Jeff Bezos) — vor zbura în spațiul suborbital la bordul capsulei New Shepard, de la baza companiei din Texasul de Vest.

Fereastra de lansare se deschide luni la ora 9:30 EDT (16:30 ora României / 13:30 GMT / 8:30 ora locală din Texas). Transmisiunea în direct va putea fi urmărită pe Space.com, cu sprijinul Blue Origin, sau direct pe canalele companiei. Relatarea live va începe cu 90 de minute înainte de lansare.

Misiunea de luni poartă numele de NS-31, fiind al 31-lea zbor efectuat de sistemul reutilizabil New Shepard. Va fi totodată al 11-lea zbor cu echipaj uman; celelalte misiuni au fost dedicate cercetării științifice, fără pasageri.

Primul echipaj exclusiv feminin din 1963 încoace

Zborul NS-31 va marca primul zbor spațial cu echipaj exclusiv feminin din ultimii peste 60 de ani, de la lansarea cosmonautei sovietice Valentina Tereșkova, pe 16 iunie 1963, într-o misiune de trei zile pe orbita Pământului.

În comparație, călătoria lui Katy Perry și a colegelor sale va fi cu mult mai scurtă. Misiunile New Shepard durează în total doar 10-12 minute, de la decolare până la aterizarea capsulei. În acest interval, echipajul va trece de linia Karman, aflată la 100 km altitudine, considerată granița internațională a spațiului cosmic. De asemenea, vor experimenta câteva minute de imponderabilitate și vor putea admira Pământul de la limita spațiului cosmic.

Cât costă o astfel de călătorie?

Prețul exact plătit pentru această experiență nu a fost dezvăluit. Blue Origin nu a publicat tarifele pentru locurile la bordul capsulei New Shepard. Ca o comparație, principalul competitor al companiei, Virgin Galactic, taxează în prezent 650.000 de dolari pentru un singur loc.

Lansarea va putea fi urmărită live aici:

https://www.youtube.com/watch?v=wCXKQhDWP44

Însă când vor ajunge cântăreaţa Katy Perry, jurnalista Gayle King şi celelalte pasagere în „spaţiu”?

Când se vor uita pe fereastră şi strălucirea albastră a cerului se va transforma în negru? Când vor ajunge la o altitudine la care sateliţii pot orbita? Sau atunci când atmosfera devine atât de subţire încât nu mai joacă un rol definitoriu în fizica zborului?

În comunitatea zborurilor spaţiale, nu există o definiţie strictă şi precisă

Spaţiul poate fi definit în mai multe moduri, iar utilitatea criteriilor pentru a determina unde începe poate depinde de scenariu. Acesta este motivul pentru care diverse organizaţii din întreaga lume folosesc diferite altitudini pentru a marca acel prag invizibil în scopul înregistrării, anunță G4Media.

În ceea ce priveşte turismul spaţial suborbital, disputele pe marginea definiţiilor pot căpăta o viaţă proprie.

Blue Origin şi Virgin Galactic, de exemplu, au avut dispute publice pe această temă – mai ales din cauza unui mijloc specific de definire a spaţiului: linia Kármán.

Cât de departe este linia Kármán de suprafaţa Pământului?

În timp ce Blue Origin se pregăteşte pentru următoarea lansare a rachetei New Shepard, aruncăm o privire mai atentă la probabil cea mai cunoscută şi controversată delimitare a spaţiului.

Probabil cea mai cunoscută şi controversată demarcaţie a spaţiului, linia Kármán se află la 100 de kilometri (62 de mile) deasupra nivelului mării.

Zborurile suborbitale New Shepard ale Blue Origin trec puţin peste această altitudine. Dar principalul concurent al companiei, Virgin Galactic, nu o face. Zborurile sale de până acum au ajuns până la aproximativ 88,5 kilometri (55 de mile), ceea ce este totuşi dincolo de pragul de 81 de kilometri (50 de mile) pe care guvernul SUA l-a folosit mult timp pentru a defini spaţiul.

Cu toate acestea, Blue Origin a indicat linia Kármán pentru a-şi promova ascensiunile ca o cale mai legitimă de obţinere a statutului de „astronaut”, afirmând într-o postare pe social media din 2021 că „niciunul dintre astronauţii noştri nu are un asterisc lângă numele său” – o aluzie subtilă la Virgin Galactic.

Definirea unui astronaut este aproape o cu totul altă poveste

În primele zile ale zborurilor spaţiale, guvernul SUA a stabilit definiţia de 81 de kilometri (50 de mile) ca bază pentru acordarea insignelor de astronaut piloţilor militari şi NASA.

Administraţia Federală a Aviaţiei a acordat, de asemenea, aripile de astronaut comercial aventurierilor din sectorul privat care au ajuns mai sus de 81 de kilometri (50 de mile). Dar agenţia a renunţat în mare parte la acest program în 2021, optând să listeze participanţii pe site-ul său, în loc să acorde insigne fizice piloţilor din sectorul privat.

Însă senzaţia de imponderabilitate are prea puţin de-a face cu altitudinea – cel puţin, nu la cele relativ joase la care zboară Blue Origin şi Virgin Galactic.

Atracţia gravitaţională a Pământului va continua să afecteze capsula Blue Origin atunci când aceasta va ajunge în imponderabilitate la apogeu, termenul folosit în zborul spaţial pentru a desemna vârful unei traiectorii de zbor.

Astronauţii vor fi însă în imponderabilitate deoarece energia acumulată de rachetă şi capsulă după decolare va fi anulată de gravitaţia terestră, oferindu-le o versiune de câteva minute a senzaţiei pe care o experimentează oamenii atunci când ajung în vârful unui mare roller-coaster.

În schimb, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională rămân fără greutate luni întregi, deoarece se află pe orbita Pământului – ceea ce necesită viteze mult mai mari decât cele ale zborurilor suborbitale ale New Shepard.

Cu toate acestea, cei care ţin registrele nu au stipulat că o persoană trebuie să ajungă pe orbită pentru a fi considerată astronaut. De exemplu, piloţii civili şi militari care au condus avioanele X-15 la altitudini de peste 81 de kilometri (50 de mile) în timpul unei campanii de testare în anii 1960 au primit aripi de astronaut.

Ştiinţa definirii spaţiului

Guvernul SUA foloseşte reperul de 81 de kilometri (50 de mile) pentru a defini spaţiul din multe dintre aceleaşi motive pentru care alte organizaţii folosesc linia Kármán. Acestea din urmă pot doar să calculeze fenomenul în mod diferit.

Theodore von Kármán, un inginer şi fizician american de origine maghiară şi cofondator al Jet Propulsion Laboratory al NASA, a fost printre primii care au încercat să descrie altitudinea la care aeronautica devine astronautică.

Dar chiar şi încercările iniţiale ale lui Kármán din anii 1950 au fost inexacte

„Atmosfera este într-adevăr dinamică şi fluctuează în densitate, ceea ce face ca orice delimitare să fie imprecisă”, potrivit unui studiu din 2014 privind definirea spaţiului. Astfel, „linia Kármán fluctuează între” 84 de kilometri (52 de mile) şi 100 de kilometri (62 de mile).

100 de kilometri este distanţa la care Federaţia Aeronautică Internaţională, cu sediul în Elveţia, sau Federaţia Mondială a Sporturilor Aeriene, definesc linia Kármán.

„Aşa este încă din anii ’60”, a declarat pentru CNN Scott Neumann, preşedintele Comisiei de înregistrări astronautice a federaţiei, ICARE.

Federaţia a sugerat în 2018 că ar putea reduce altitudinea definiţiei sale ca răspuns la noile cercetări privind linia Kármán – dar organizaţia nu a făcut în cele din urmă un astfel de pas după ce a calculat cifrele.

„Aveţi acest punct maxim frumos, pe care îl numim „altitudinea vitezei maxime de echilibru”, şi îl puteţi indica pe un grafic şi spuneţi: „Aici începeţi să semănaţi mai mult cu o navă spaţială şi mai puţin cu un avion””, a declarat Neumann.

„Altitudinea vitezei maxime de echilibru” se referă la altitudinea la care atmosfera devine atât de subţire încât o navă nu se mai poate baza pe dinamica de zbor a avioanelor.

În schimb, vehiculul va avea nevoie de tipul de viteză pe care îl oferă motoarele de rachetă.

O altă perspectivă

În timp ce Fédération Aéronautique Internationale a decis să rămână la definiţia sa de 100 de kilometri, alţi cercetători şi instituţii din industria spaţială nu împărtăşesc acelaşi punct de vedere.

Spence Wise, vicepreşedinte senior al misiunilor spaţiale la compania de producţie aerospaţială Redwire Space, a declarat pentru CNN că el crede că o altitudine mai exactă este mai aproape de 88 de kilometri (55 mile).

Wise a spus că această definiţie derivă din comportamentul vehiculelor – în principal boostere de rachete aruncate – care s-au întors din spaţiu după ce au fost târâte în afara orbitei de frecarea atmosferică. Pentru context, „vidul” din spaţiu nu este întotdeauna un vid. De fapt, atmosfera Pământului se subţiază pe mii de kilometri.

„Dar ceea ce se poate observa în mod constant este că, undeva între 90 şi 88 de kilometri, aceste corpuri de rachetă, pe măsură ce reintră (în atmosferă), nu se mai comportă ca şi cum ar pluti în derivă în spaţiu – fiind conduse de un comportament de tip orbită kepleriană”, a spus Wise, referindu-se la principiile mişcării planetare descrise de Johannes Kepler în secolul al XVII-lea. „Şi încep pur şi simplu să cadă din cer”.

Sateliţii şi navele spaţiale pot, de asemenea, să călătorească pentru scurt timp chiar mai aproape de Pământ în timpul orbitelor lor – la o înălţime de 80 până la 90 de kilometri (50 până la 56 de mile) – fără a fi traşi imediat în jos. În limbajul aerospaţial, astfel de nave spaţiale care zboară la joasă altitudine sunt denumite sateliţi VLEO (Very-low Earth Orbit).

Rezistenţa atmosferică devine mai pronunţată la altitudini orbitale mai mici, iar acesta este un aspect esenţial în proiectarea unui vehicul.

„Puteţi coborî orbitele până la 150 de kilometri (93 de mile) – dar trebuie să plătiţi un cost pentru asta. … Probabil că proiectaţi ceva care îşi petrece tot timpul încercând să rămână pe orbită”, a declarat Wise.

Pe scurt: Când vine vorba de definirea spaţiului, calculele şi consideraţiile se schimbă în funcţie de obiectul spaţial în cauză.

„Unii experţi au observat că funcţia şi scopul ar putea duce la distincţii mai adecvate între aeronave şi nave spaţiale decât altitudinea”, se arată în lucrarea din 2014.

Iar distincţiile pot deveni din ce în ce mai neclare pe măsură ce tehnologia evoluează şi noi tipuri de vehicule pot realiza diferite tipuri de zbor.

Deci, contează cu adevărat aceste definiţii?

„Este amuzant să te gândeşti la asta”, a spus Wise. „Mai merită să escaladezi Everestul? Avem nevoie de aceste norme sau definiţii convenite ale acestui lucru greu şi epic de făcut. Deci, în special în contextul călătoriilor comerciale în spaţiu, cred că linia Kármán este un lucru foarte bun.”

Femeile care ajung luni la „marginea spaţiului”

Cel de-al 11-lea zbor cu echipaj uman al misiunii New Shepard, NS-31, va decola luni, de la Launch Site One din West Texas. La misiune participă Aisha Bowe, Amanda Nguyễn, Gayle King, Katy Perry, Kerianne Flynn şi Lauren Sánchez.

Aisha Bowe

Aisha este un fost om de ştiinţă NASA, antreprenor şi susţinător global al STEM. Ea este CEO al STEMBoard, o firmă de inginerie recunoscută de două ori pe lista Inc. 5000 a companiilor private cu cea mai rapidă creştere din America, şi fondatoarea LINGO, o companie edtech cu misiunea de a dota un milion de elevi cu competenţe tehnice esenţiale. De origine din Bahamas, Aisha speră că drumul ei de la colegiul comunitar la spaţiu va inspira tinerii din Bahamas şi din întreaga lume să îşi urmeze visele.

Amanda Nguyễn

Amanda este cercetător ştiinţific în domeniul bioastronauticii. A absolvit Harvard şi a efectuat cercetări la Harvard Center for Astrophysics, MIT, NASA şi International Institute for Astronautical Sciences. Amanda a lucrat la ultima misiune a navetei NASA, STS-135, şi la misiunea Kepler pentru exoplanete.

Pentru apărarea supravieţuitorilor violenţei sexuale, Amanda a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace şi desemnată Femeia Anului de TIME. Fiind prima femeie astronaut vietnameză şi din Asia de Sud-Est, zborul Amandei este un simbol al reconcilierii dintre Statele Unite şi Vietnam şi va evidenţia ştiinţa ca instrument pentru pace.

Gayle King

Gayle este o jurnalistă premiată, coprezentatoare a CBS Mornings, redactor-şef al Oprah Daily şi gazda emisiunii Gayle King in the House la radio SiriusXM. Într-o carieră de zeci de ani, King a fost recunoscută ca o interlocutoare la interviuri talentată, plină de compasiune, capabilă să treacă peste zvonuri şi să creeze conversaţii semnificative.

Fiind o persoană deschisă la noi aventuri, chiar şi la cele care o sperie, Gayle este onorată să facă parte din prima echipă de zbor Blue Origin formată numai din femei şi abia aşteaptă să iasă din zona ei de confort.

Katy Perry

Katy este artista cu cele mai mari vânzări din istoria Capitol Records şi unul dintre cei mai bine vânduţi artişti muzicali din toate timpurile, cu peste 115 miliarde de stream-uri.

Pe lângă faptul că este un superstar pop global, Katy este o susţinătoare activă a multor cauze filantropice, inclusiv în calitate de ambasador al bunăvoinţei UNICEF, unde îşi foloseşte vocea puternică pentru a asigura dreptul fiecărui copil la sănătate, educaţie, egalitate şi protecţie, şi propria sa fundaţie Firework, care împuterniceşte copiii din comunităţile defavorizate prin aprinderea luminii lor interioare prin artă.

Katy se declară onorată să facă parte din primul echipaj Blue Origin format numai din femei şi speră ca călătoria ei să o încurajeze pe fiica ei şi pe alţii să ajungă la stele, la propriu şi la figurat.

Kerianne Flynn

După o carieră de succes în domeniul modei şi al resurselor umane, Kerianne Flynn şi-a petrecut ultimul deceniu canalizându-şi energia către construirea comunităţii prin intermediul consiliului de administraţie şi al activităţii non-profit în cadrul Şcolii Allen-Stevenson, The High Line şi Hudson River Park.

Pasionată de puterea de transformare a poveştilor, Kerianne a produs filme provocatoare, precum This Changes Everything (2018), care explorează istoria femeilor la Hollywood, şi LILLY (2024), un omagiu puternic adus avocatei pentru salarii echitabile Lilly Ledbetter. Kerianne a fost întotdeauna atrasă de explorare, aventură şi spaţiu şi speră ca zborul ei spaţial Blue Origin să servească drept inspiraţie pentru fiul ei, Dex, şi pentru următoarea generaţie de visători, pentru a ajunge la stele.

Lauren Sánchez

Lauren este jurnalistă premiată cu Emmy Award, autoare de bestselleruri New York Times, pilot, vicepreşedinte al Bezos Earth Fund şi mamă a trei copii. În 2016, Sánchez, pilot licenţiat de elicopter, a fondat Black Ops Aviation, prima companie de film şi producţie aeriană deţinută şi operată de o femeie.

În 2024, Sánchez şi-a lansat cartea pentru copii The Fly Who Flew to Space, bestseller New York Times. Activitatea sa în domeniul aviaţiei i-a adus premiul Elling Halvorson Vertical Flight Hall of Fame Award în 2024 pentru expertiza sa ca pilot de elicopter şi femeie de afaceri în domeniul aviaţiei. Scopul lui Sánchez este să inspire următoarea generaţie de exploratori

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...