Stelele care trec pe lângă sistemul nostru solar pot provoca schimbări catastrofale ale orbitelor planetare

Gigantă roșie
Imagine generată IA

Pentru mult timp, orbitele planetelor au fost considerate fixe și previzibile, asemenea unui ceasornic perfect. Însă astronomii moderni știu că, pe termen lung, acestea sunt mult mai instabile, iar sistemul solar se află într-o stare de haos latent, cu posibilitatea unei destrămări în miliarde de ani,relatează NewScientist.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

O cauză majoră ar putea fi alinierea nefericită a orbitei lui Mercur cu cea a lui Jupiter, care ar putea trimite planeta mai mică într-o traiectorie fatală, cu impact asupra altor planete.

Pe lângă această instabilitate internă, trecerile apropiate ale altor stele pot amplifica riscurile. Deși până acum aceste treceri erau considerate rare și cu un impact minor, având o probabilitate de aproximativ 1% la un miliard de an, o echipă de cercetători a descoperit că până și trecerile frecvente, considerate obișnuite la scară cosmică, pot destabiliza sistemul nostru solar.

Simulări și rezultate neașteptate

Sean Raymond de la Universitatea Bordeaux și Nathan Kaib de la Planetary Science Institute din Arizona au realizat simulări complexe, rulând de mii de ori diverse scenarii de treceri stelare și poziții inițiale ale planetelor. Concluzia lor este că riscul ca o planetă să fie scoasă de pe traiectorie crește cu 50% față de estimările bazate doar pe haosul intern al sistemului.

Pluto a fost surpriza studiului, având o șansă de 5% să devină instabil, în ciuda influenței gravitaționale protectoare a lui Neptun. De asemenea, Mercur are o probabilitate mai mare, între 50 și 80% mai mare decât se credea, să fie aruncat într-o orbită haotică care ar putea provoca efecte în lanț pentru alte planete.

Riscurile absolute pentru planetele interioare rămân însă mici: 0,6% pentru Mercur, 0,3% pentru Marte, 0,2% pentru Venus și 0,05% pentru Pământ. Totuși, există o probabilitate de 0,3% ca orbita Pământului să sufere modificări care ar putea duce la o încălzire climatică severă.

Implicații pentru sistemul solar și alte sisteme planetare

Aceste rezultate indică o varietate mult mai mare de scenarii posibile pentru viitorul sistemului solar decât se credea anterior, iar implicarea stelelor din jur este mai importantă decât s-a estimat.

Într-un context mai larg, aceste descoperiri au impact și asupra înțelegerii altor sisteme planetare din galaxie. „Deși un risc de 1 la 1000 pare mic, noi cunoaștem peste 1000 de exoplanete, astfel că acest fenomen poate fi destul de comun în univers,” explică Raymond.

Perspective asupra viitorului sistemului solar

Dimitri Veras, de la Universitatea Warwick, amintește că în aproximativ 5 miliarde de ani Soarele va evolua într-o pitică albă, proces care va distruge planetele interioare. Studierea modului în care sistemele planetare se destabilizează acum ne poate ajuta să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat cu cele deja transformate, adaugă cercetătorii.

Astfel, noua perspectivă asupra influenței stelelor care trec prin apropierea sistemului solar schimbă înțelegerea noastră despre dinamica cosmică și stabilește un cadru mai larg pentru studiul evoluției planetare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...