În urma mai multor incidente recente de sabotaj împotriva cablurilor de internet submarine, multe țări europene, Uniunea Europeană și NATO, caută modalități de a detecta atacurile pe măsură ce se întâmplă.
Atât de importante sunt aceste cabluri, care transportă volume uriașe de date pe internet între țări, încât NATO a lansat o misiune numită „Baltic Sentry”, pentru a patrula Marea Baltică cu avioane, nave de război și drone. De asemenea, UE intensifică măsurile de monitorizare și protecție a cablurilor. În ciuda acestor eforturi, autoritățile nu pot fi peste tot deodată.
Peste 95% din traficul de internet din lume se deplasează folosind cabluri submarine, deteriorarea acestor cabluri fiind principala cauză a întreruperilor internetului la începutul anului 2024.
Cablurile de fibră optică de astăzi au deja carcase metalice pliate și sudate în jurul fibrelor, spune el. Există, de asemenea, o „armură de sârmă”, corzi metalice groase, care trec de-a lungul părților exterioare ale cablului și, în unele cazuri, există două straturi din aceste cabluri.
Deși este posibil să fie îngropate cablurile în fundul mării pentru protecție suplimentară, acest lucru ar putea deveni prohibitiv de costisitor pe distanțe lungi și la adâncimi mai mari de câteva zeci de metri.
Așadar, unele companii încearcă să monitorizeze ceea ce se întâmplă în vecinătatea oricărui cablu – folosind semnale de fibră optică pentru a asculta drone subacvatice sau nave ostile care își târăsc ancorele de-a lungul fundului mării.
AP Sensing a dezvoltat acum o modalitate de a „asculta” impulsurile neregulate de lumină care călătoresc prin cablurile submarine de fibră optică cauzate de energia acustică, cum ar fi un scafandru care atinge un cablu sau o navă care își trage ancora spre unul.
În timpul unei demonstrații de detectare a scafandrilor prezentate pentru BBC, Daniel Gerwig, manager global de vânzări la AP Sensing, a spus: „Când se oprește [scafandrul] și atinge ușor cablul, vedeți clar semnalul. Energia acustică care călătorește prin fibră ne perturbă practic semnalul. Putem măsura această perturbare.”
Pe lângă perturbațiile create de energia acustică a unui scafandru care atinge cablul sau a unei nave care trece, semnalele luminoase care circulă prin cablurile de fibră optică pot fi perturbate și de schimbările de temperatură, indicând potențial că o secțiune a devenit expusă.
Tehnologia dezvoltată de AP Sensing poate oferi, de asemenea, o perspectivă aproximativă asupra dimensiunii, locației și chiar direcției de deplasare a unei nave. Tehnologia nu necesită instalarea de cabluri noi, deoarece sistemul poate folosi fibre „întunecate” sau neutilizate sau fibre „vii” cu canale libere.
Cu toate acestea, sistemul nu este perfect și necesită instalarea stațiilor de ascultare pe cabluri la aproximativ la fiecare 100 km, Gerwig remarcând că sistemele sale pot capta vibrații de până la sute de metri distanță, dar „de obicei nu la câțiva kilometri distanță”. Distanța de detectare variază și în funcție de cantitatea de energie acustică transmisă în cabluri. Compania confirmă că tehnologia sa este în prezent implementată pe unele instalații de cablu din Marea Nordului, deși refuză să comenteze în continuare sau să dea detalii.
Multe alte companii de telecomunicații și cabluri submarine dezvoltă modalități noi de a detecta potențialele daune sau sabotaj ale cablurilor submarine în urma deteriorării unui număr de cabluri din Marea Baltică, despre care dovezile sugerează că au fost cauzate în mod deliberat de „flota din umbră” a Rusiei.
Flota din „umbră” a Rusiei este formată din nave comerciale incognito care par să fie angajate în comerț maritim, dar în realitate desfășoară adesea recunoaștere, spionaj și, în acest caz, sabotaj pe cablu submarin. Navele au adesea structuri complexe de proprietate și asigurări ascunse sau necunoscute.
O alta sursă de risc este și instrumentul de mare adâncime care poate tăia în secret cablurile de fibră optică dezvăluit recent de China.
În 2024, Organismul Consultativ Internațional pentru Reziliența Cablurilor Submarine a fost lansat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) și Comitetul Internațional de Protecție a Cablurilor (ICPC) ca răspuns la tensiunile geopolitice în creștere și la vizarea cablurilor submarine de către grupuri din zona Mării Roșii.