Producătorul de iPhone a petrecut ani de zile încercând să mute producția unor produse din China pentru a evita tarifele. Dar acum asta poate să nu conteze.
Când președintele Trump a impus pentru prima dată tarife pentru China în 2018, Apple a început să mute o mare parte din producția de iPad-uri și AirPod-uri în Vietnam și iPhone-uri în India anunță NYTimes.
Dar odată cu revenirea domnului Trump la Casa Albă, acea strategie s-ar putea să nu dea rezultate pentru cea mai valoroasă companie cotată la bursă din lume.
Miercuri, Trump a spus că Statele Unite vor pune tarife de 46% pentru Vietnam și 26% pentru India.
Casa Albă a spus că tarifele au efect imediat, dar unii experți comerciali le consideră preliminare și concepute pentru a fi un punct de plecare pentru negocierile de reducere a tarifelor de peste mări.
Tarifele propuse amenință să sporească presiunea asupra afacerii Apple. Compania se confruntă deja cu tarife de 20% la produsele importate din China, unde Apple produce aproximativ 90% din iPhone-urile pe care le vinde în întreaga lume.
Trump a spus că rata va ajunge la 34% conform noului său plan tarifar.
Noile taxe fac parte din eforturile administrației Trump de a reface comerțul mondial cu tarife pentru fiecare țară care impune taxe la exporturile americane.
Oficialii americani din comerț estimează că India are o rată de tarif de 13,5% pentru mărfurile din SUA, cu un tarif de 39% pentru produsele agricole. Vietnamul are un rată tarifară de 8,1% pentru mărfurile din SUA, cu un tarif de 17,1% pentru produsele agricole.
Dar, în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, Trump a spus că o combinație de tarife, manipulare valutară și bariere comerciale va avea un impact mult mai semnificativ.
Costurile „tarifelor reciproce”, așa cum le numește Trump, ar putea pune afacerea Apple într-un blocaj.
iPhone-urile, iPad-urile și ceasurile Apple pe care compania le vinde aduc trei sferturi din veniturile sale anuale de aproape 400 de miliarde de dolari.
Trump spunând că nu va permite ca produsele Apple să fie scutite de tarife, compania va trebui fie să plătească acele taxe, ceea ce îi va reduce profitul, fie să transfere indirect acele costuri adăugate clienților prin creșterea prețurilor.
Tarifele pentru iPhone-uri și alte dispozitive importate din China vor crește costurile anuale ale Apple cu 8,5 miliarde de dolari, fără nicio scutire din partea administrației Trump, potrivit Morgan Stanley.
Acest lucru ar reduce profitul companiei anul viitor cu 0,52 USD pe acțiune, sau aproximativ 7,85 miliarde USD. Aceasta ar fi o atingere de aproximativ 7% asupra profiturilor de anul viitor.
„Apple va prelua aceste noi date numerice tarifare și le va pune în modelele informatice pe care le-au construit pentru a conduce afacerea și va ști în câteva ore cât de mare este problema”, a declarat Anna-Katrina Shedletsky, fondatorul Instrumental, o companie din Bay Area care folosește inteligența artificială pentru a îmbunătăți performanța de producție. Ea a lucrat anterior la Apple.
După ce Trump a preluat mandatul, Tim Cook, directorul executiv al Apple, a mers la Casa Albă și a promis că Apple va investi sute de miliarde de dolari în Statele Unite. În februarie, Apple și-a îndeplinit această promisiune, angajându-se să investească 500 de miliarde de dolari în țară, o mare parte din bani fiind deja parte din planurile sale de cheltuieli.
În timpul administrației anterioare Trump, efortul domnului Cook de a construi o relație cu Trump a ajutat Apple să evite tarifele la majoritatea produselor sale. Oficialii comerciali americani din administrația Trump anterioară nu au pus tarife pe iPhone-uri și au eliminat tarifele de pe Apple Watch.
În 2019, Trump a vizitat o fabrică Apple din Texas, care produce computere desktop. Dl Cook a stat alături de Trump, în timp ce președintele și-a asumat meritul pentru acea fabrică, care producea de fapt computere încă din 2013.
În anii de atunci, Apple nu a mutat producția unui singur produs major în Statele Unite. În schimb, s-a angajat într-un efort de diversificare dincolo de China.
În 2017, când Trump și-a început mandatul, Apple a început să creeze linii de asamblare pentru iPhone-uri în India. I-au trebuit cinci ani pentru a instrui muncitorii și a construi infrastructura pentru a-și produce cele mai noi iPhone-uri. Este în proces de creștere a producției acolo, cu speranțe că acele fabrici vor produce aproximativ 25% din cele 200 de milioane de iPhone-uri pe care le vinde anual.
De asemenea, compania a început să transfere producția de AirPods, iPad-uri și MacBook-uri în Vietnam. Țara a devenit o destinație pentru Apple după ce Covid-19 a închis fabricile din China în 2020, iar fabricile din Vietnam au reprezentat mai mult de 10% din primii 200 de furnizori pe care compania i-a avut în 2023.
Vietnamul a fost o locație atrăgătoare datorită apropierii sale de China. India a fost atrăgătoare pentru că Apple a vrut să sporească vânzările de iPhone-uri în acea țară, care este a doua cea mai mare piață de smartphone-uri din lume.
Dar Apple s-a luptat în trecut cu producția din SUA.
Fabrica din Texas care producea Mac-uri a avut probleme, deoarece unii muncitori au părăsit locul de muncă după schimbul lor, dar înainte de sosirea înlocuitorilor lor, forțând compania să închidă linia de asamblare. De asemenea, s-a chinuit să găsească furnizori care ar putea produce componente de care aveau nevoie, cum ar fi un șurub personalizat.
Cook a spus că Statele Unite nu au destui muncitori calificați în producție pentru a concura cu China. La o conferință de la sfârșitul anului 2017, el a spus că China este unul dintre puținele locuri în care Apple are siguranța de a găsi oameni capabili să opereze mașinile de ultimă generație care fac produsele sale.
„În SUA, ați putea avea o întâlnire a inginerilor din industria de prelucrare și nu sunt sigur că am putea umple camera”, a spus domnul Cook. „În China, poți umple mai multe terenuri de fotbal.”