Proiectul ITER face un pas uriaș spre energie curată cu cel mai puternic magnet construit vreodată

Interior ITER
Credit foto: CHRISTIAN LUNIG / Sciencephoto / Profimedia

Un proiect internațional ambițios de fuziune nucleară, ce implică peste 30 de țări, a ajuns într-un punct de cotitură cu finalizarea și testarea celui mai puternic magnet din lume. Acesta va fi folosit în cadrul ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), un reactor experimental cu scopul de a genera energie curată prin fuziune nucleară, anunță Reuters.

ITER, situat în sudul Franței, beneficiază de sprijinul marilor puteri globale precum Statele Unite, China, Japonia, Rusia și Uniunea Europeană. Proiectul are nevoie de un sistem magnetic extrem de puternic pentru a confina plasma, o masă de particule de energie ridicată, la temperaturi care depășesc de departe căldura soarelui.

Astfel, magnetul nu doar că va menține plasma într-un „spațiu controlat”, dar va face posibilă procesul de fuziune nucleară, care ar putea revoluționa producția de energie curată.

Întârzierile și dificultățile proiectului ITER

Magnetul central al proiectului ITER, cunoscut sub denumirea de „solenoidul central”, a fost finalizat și testat de Statele Unite, iar asamblarea acestuia este acum în plină desfășurare. Cu toate acestea, proiectul ITER a fost afectat de întârzieri semnificative, fiind programat inițial pentru finalizare în 2021.

Pietro Barabaschi, directorul general al ITER, a explicat importanța acestui magnet, comparându-l cu „sticla de vin”. „Desigur, vinul este poate mai important decât sticla, dar ai nevoie de sticlă pentru a pune vinul în ea”, a declarat acesta.

În ciuda provocărilor întâmpinate pe parcursul celor zece ani de lucru, Barabaschi susține că proiectul a depășit „criza” întâmpinată și că acum lucrările avansează la un ritm rapid.

2033, anul în care va începe producția de plasmă

Startul fazei de producție al proiectului ITER este programat pentru 2033, atunci când reactorul va începe să genereze plasmă. Aceasta este o etapă crucială, care va marca începutul unui proces care, teoretic, ar putea furniza o sursă de energie curată și nelimitată.

Barabaschi a subliniat faptul că ITER este un exemplu de cooperare internațională, chiar și într-un context global marcat de tensiuni geopolitice. „Este o coeziune foarte puternică a obiectivelor, iar pentru moment nu există semne că vreun partener ar vrea să se retragă”, a spus acesta.

Fuziunea nucleară comercială, încă un drum lung de parcurs

Deși proiectul ITER face progrese semnificative, fuziunea nucleară comercială nu este încă o realitate. Investițiile în acest domeniu au crescut, iar numeroase start-upuri private afirmă că vor reuși să construiască reactoare comerciale de fuziune în mai puțin de un deceniu. Totuși, Barabaschi rămâne sceptic în privința acestor promisiuni.

„Știm deja că putem obține fuziune. Întrebarea este dacă vom reuși să o obținem într-un mod care să fie și eficient din punct de vedere economic”, a declarat el. „Sunt destul de sceptic că vom ajunge acolo într-un deceniu sau chiar două. Sincer, va dura mai mult”.

Provocările viitoare

Chiar dacă ITER progresează, rămâne de văzut dacă fuziunea nucleară va deveni o soluție fezabilă pe termen scurt sau mediu. Provocările economice și tehnice sunt încă mari, dar progresul înregistrat în cadrul acestui proiect internațional ar putea deschide calea către o revoluție energetică globală.

Cu toate acestea, ITER oferă o fărâmă de speranță pentru un viitor în care energia curată și nelimitată ar putea fi la îndemâna omenirii. Totul depinde însă de depășirea obstacolelor rămase și de sincronizarea cercetării și dezvoltării în acest domeniu cu nevoile reale ale lumii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...