Reuters: Noul CEO al Intel a investit în sute de companii chineze, inclusiv unele cu legături militare

Logo Intel
Sursa foto: Andrej Sokolow / DPA / Profimedia

Lip-Bu Tan, noul director general al Intel, a investit de-a lungul timpului în peste 600 de firme chineze de tehnologie, dintre care cel puțin opt au legături cu Armata Populară de Eliberare a Chinei, potrivit unei analize Reuters bazate pe documente din China și SUA.

Reuters a identificat peste 40 de companii și fonduri din China controlate de Tan, precum și participații minoritare în alte sute, prin firmele de investiții pe care le deține sau le administrează, inclusiv Walden International, Sakarya Limited și Seine Limited.

În unele cazuri, investițiile sunt partajate cu entități ale statului chinez.

Numirea lui Tan, un investitor cu experiență în startupuri din China, la conducerea singurului producător american de cipuri avansate, ridică întrebări privind potențialele conflicte de interese, în special în contextul contractelor Intel cu Departamentul Apărării al SUA, în valoare de 3 miliarde de dolari.

Intel a precizat că Tan a completat un formular de dezvăluire a conflictelor de interese, iar „orice potențiale conflicte sunt gestionate în mod corespunzător, conform regulilor SEC”. Compania a refuzat să comenteze pe marginea investițiilor în China.

Potrivit unor baze de date chineze, multe dintre investițiile lui Tan figurează ca active, iar amploarea unor eventuale retrageri nu este clară. O sursă apropiată a declarat pentru Reuters că Tan ar fi renunțat la anumite poziții în firme din China, fără a oferi detalii.

„Simplul fapt că domnul Tan conduce o companie care concurează direct cu China – și care este implicată în ecosistemul american de apărare și informații – este profund problematic”, a declarat Andrew King, partener la Bastille Ventures.

În schimb, alți analiști consideră experiența lui Tan un atu. „A fost în topul listei mele și a multor investitori”, a afirmat Stacey Rasgon, analist la Bernstein. „Este o legendă.”

Între 2012 și 2024, Tan a investit cel puțin 200 de milioane de dolari în companii chineze de producție avansată și semiconductori, inclusiv în furnizori ai armatei chineze. Unele dintre aceste investiții au fost menționate și într-un raport al Comisiei pentru Partidul Comunist Chinez din Camera Reprezentanților, publicat în februarie 2024.

Tan a fost, de asemenea, un investitor timpuriu în Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), cel mai mare producător de cipuri din China, aflat sub sancțiuni americane din cauza legăturilor cu armata chineză. El a părăsit consiliul de administrație al SMIC în 2018, iar firma sa de investiții ar fi ieșit din acționariat în ianuarie 2021.

Ultima retragere documentată dintr-o firmă chineză a avut loc în ianuarie 2025, când un fond Walden a vândut participațiile în Ningbo Lub All-Semi Micro Electronics Equipment Company, furnizor pentru industria de apărare chineză.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...
JD Vance

JD Vance avertizează Europa să fie mai blândă în ceea ce privește reglementarea tehnologiei, în cadrul unui discurs important privind inteligența artificială / Vicepreședintele SUA, despre dependența de tehnologia chineză: „Dacă nu plătești pentru produs, tu ești produsul”

Vicepreședintele american JD Vance a îndemnat națiunile europene să adopte o abordare pro-creștere în ceea ce privește reglementarea…
Citeste Mai Mult