Jony Ive, designerul istoric al Apple, care a condus crearea iPhone, și echipa sa se vor alătura OpenAI, cu „misiunea de a proiecta o familie de dispozitive conectate” care să faciliteze utilizarea inteligenței artificiale generative (AI), a declarat miercuri șeful acesteia, Sam Altman, citat de Le Figaro, relatează G4Media.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Acest eveniment marchează o nouă etapă pentru OpenAI, care va intra pe piața echipamentelor electronice, în primul rând Apple, al cărui preț al acțiunilor a scăzut cu peste 2% pe bursă după acest anunț. Din punct de vedere tehnic, tânăra companie io fondată de Jony Ive va fi absorbită de societatea-mamă ChatGPT, potrivit CEO-ului său, într-un videoclip postat pe X (fostul Twitter).
Potrivit mai multor rapoarte media, tranzacția evaluează io la aproximativ 6,5 miliarde de dolari. Contactată de AFP, OpenAI nu a răspuns imediat. „Produsele pe care le folosim pentru a ne conecta și a utiliza această tehnologie inimaginabilă datează de câteva decenii”, explică Jony Ive în videoclipul care ia forma unui dialog cu Sam Altman într-o cafenea din San Francisco.
Jony Ive și OpenAI colaborează deja de doi ani, subliniază Sam Altman, într-un parteneriat care a dus la „proiecte concrete”.
Șeful OpenAI a dezvăluit că echipa lui Jony Ive a dezvoltat deja un prototip al dispozitivului conectat, fără a detalia mai mult. „Am putut să îl testez și este unul dintre cele mai grozave dispozitive tehnologice pe care le-a văzut vreodată lumea.” Bătălia pentru inteligența artificială generativă se poartă în mare parte pe terenul utilizării sale zilnice, care ar fi facilitată de dispozitivele de generație următoare.
Principalii actori din domeniul inteligenței artificiale generative s-au grăbit să își lanseze asistenții digitali sub formă de aplicații accesibile de pe un smartphone. La sfârșitul lunii februarie, Amazon a prezentat o versiune modernizată a asistentului său vocal Alexa, denumită Alexa+ și îmbunătățită cu inteligență artificială, destinată în principal dispozitivelor conectate din casă, cum ar fi difuzoarele inteligente și televizoarele.
Vești proaste pentru Apple
În aprilie 2024, tânăra companie Humane a lansat AI Pin, un gagdet pătrat de doar câțiva centimetri pătrați care poate fi purtat ca o insignă sau o broșă pe un articol de îmbrăcăminte. Acesta conținea un mini-computer capabil, datorită inteligenței artificiale generative, să răspundă la întrebări orale, să facă fotografii, să efectueze apeluri telefonice sau să traducă cuvinte în altă limbă.
Dar prețul său (699 de dolari), considerat prea ridicat, precum și capacitățile sale limitate au penalizat această invenție, care nu și-a găsit niciodată publicul. În februarie, grupul informatic HP a cumpărat în cele din urmă cea mai mare parte a tehnologiei și a brevetelor utilizate de Humane pentru 116 milioane de dolari, semnând astfel condamnarea la moarte a AI PIN. Numeroase companii tehnologice au lansat, de asemenea, ochelari conectați care utilizează AI generativă, cel mai cunoscut model fiind Ray-Ban Meta.
Jony Ive a fost angajat Apple din 1992 până în 2019, timp în care a supravegheat dezvoltarea tuturor produselor importante ale companiei, de la iMac și AirPods la iPod, iPhone și Apple Watch. Aceste produse au impulsionat compania Apple până la punctul de a o face a treia cea mai mare capitalizare de piață din lume și un punct de referință pentru design și estetică.
În mai puțin de trei ani, OpenAI a trecut de la statutul de start-up de cercetare la cel de gigant al software-ului de consum
În mai puțin de trei ani, OpenAI a trecut de la statutul de start-up de cercetare la cel de gigant al software-ului de consum, de actor important în domeniul infrastructurilor fizice de inteligență artificială cu proiectul Stargate și așteaptă să intre pe piața obiectelor conectate. Chiar dacă compania californiană nu a dat încă niciun calendar pentru producția unuia sau mai multor dispozitive de generație următoare, acest anunț crește presiunea asupra Apple.
La aproape un an după ce a anunțat, în cadrul conferinței sale majore pentru dezvoltatori (WWDC), integrarea unei serii de funcționalități generative de inteligență artificială în noul iPhone 16, compania din Cupertino, California, a întârziat să le pună în aplicare. De asemenea, Apple a amânat lansarea versiunii actualizate a asistentului său vocal Siri până anul viitor, în cel mai bun caz.