Skoda Fabia cu numărul 5.000.000 a ieșit de pe linia de producție a fabricii din Mladá Boleslav. Lansat în urmă cu 26 de ani, micul model a devenit a doua cea mai bine vândută mașină din istoria mărcii cehești, după Octavia, și, potrivit companiei, producția Fabia cu motoare cu combustie va continua și după 2030.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Lansată ca un model accesibil, pe o platformă nouă a grupului Volkswagen, Skoda Fabia s-a remarcat printr-un raport preț-calitate bun, beneficiind de experiența grupului german în producție și la capitolul motorizări. Prima generație a fost dezvăluită la Salonul Auto Internațional de la Frankfurt, în 1999, având rolul de succesor pentru modelul depășit Felicia, și era oferită cu motoare pe benzină – însă acestea nu erau noi, ci variate cosmetizate ale unor propulsoare dezvoltate pentru Felicia și Favorit. Skoda Fabia era un model înrudit cu celelalte mașini ale grupului Volkswagen prezente pe același segment, precum VW Polo sau Seat Cordoba și Ibiza.
De-a lungul perioadei de producție, între 1999-2007, prima generație Fabia a fost disponibilă în variantele de caroserie hatchback, break – apărut în 2000, și sedan și s-a vândut în 1,78 de milioane de exemplare la nivel mondial. În 2003, a fost lansată și varianta sportivă vRS, echipată cu un motorul diesel de 1,9 litri și 130 de cai-putere (310 Nm) al grupului Volkswagen, iar apariția unui hot-hatch echipat exclusiv motor diesel era ceva destul de rar.
A doua generație s-a lansat în 2007, pe platformă lui Polo împrumutată de la Volkswagen. S-a vândut în 1,7 milioane de unități în cei șapte ani de producție, păstra platforma de la prima generație, dar aducea dimensiuni mai generoase. Se producea în varianta hatchback și break, iar varianta sportivă vRS era acum echipată cu un motor pe benzină care producea 180 de cai-putere.
A treia generație a fost prezentată la Paris în 2014 și s-a fabricat timp de șapte ani, inclusiv în variantă break, înregistrând vânzări de 1,2 milioane de unități la nivel mondial. Platformă nouă și un ampatament mărit, portbagaj crescut la 330 de litri – de la 315 la generația a doua, și șase motoare disponibile: patru pe benzină și două pe motorină. Avea să fie ultima Skoda Fabia disponibilă cu motoare diesel.
În 2021 a ieșit pe piață actuala generație, a patra, care aducea dimensiuni mai mari – prima Fabia care depășea patru metri lungime, un portbagaj mai încăpător (380 de litri) și elimina motoarele diesel din ofertă. Este oferită cu patru motoare, toate pe benzină, între 80 și 150 de cai-putere.
În 2024, Fabia a fost unul dintre cele mai bine vândute modele ale cehilor, ocupând locul trei în clasamentul vânzărilor, cu 117.000 de unități livrate la nivel mondial, iar din 2021 până în 2024 s-au vândut peste 250.000 de unități. A patra generație Skoda Fabia este disponibilă exclusiv ca hatchback.
Constructorul ceh Skoda, lansat în 1926, a intrat treptat sub umbrela Grupului Volkswagen începând cu 1991, când germanii au preluat 31% din Skoda, și a devenit o marcă deținută complet de Volkswagen în 2000.