Gigantul chinez al automobilelor electrice BYD şi-a lansat luni marca premium Denza în Europa, în ideea de a-şi susţine extinderea în regiune şi a concura cu producătorii germani de top precum BMW şi Mercedes, transmite Reuters, conform Agerpres.
Anul trecut, BYD a vândut peste 4,2 milioane de vehicule la nivel global, dintre care peste 90% în China. Vânzările de automobile marca Denza, odinioară un joint venture deţinut în proporţii egale de BYD şi Mercedes dar care acum este deţinut în totalitate de BYD, au reprezentat doar 3% din vânzările totale ale grupului chinez.
Consilierul special pentru Europa de la BYD, Alfredo Altavilla, a spus că marca Denza va fi avangarda tehnologică a grupului chinez. „Va dezvălui tehnologiile care vor apărea ulterior pe automobilele mărcii BYD”, a spus Alfredo Altavilla, la o prezentare organizată la Milano, la care a participat şi vicepreşedintele BYD, Stella Li.
În 2024, BYD a avut o cotă de 2,8% pe piaţa de automobile electrice din Europa, după ce a introdus o serie de modele hibride, în încercarea de a-şi creşte cota de piaţă.
În ceea ce priveşte Denza, vânzările mărcii în Europa vor demara în a doua parte a anului cu o versiune electrică a modelului break Z9 GT şi o versiune hibridă la începutul lui 2026.
Grupul chinez nu a oferit alte detalii cu privire la strategia sa comercială şi planurile de produse pentru Europa. Totuşi, preţul primului model Denza, care nu a fost încă dezvăluit, va fi mai mare decât cel de 72.000 de euro, pentru cel mai scump model comercializat în prezent de BYD în Europa.
Gama de modele Denza va include, tot de la finele acestui an, van-ul D9 iar două vehicule off-road ar putea fi adăugate în viitor, a spus Altavilla.
Modelele Denza vor fi produse şi exportate din China, în pofida planurilor BYD de a demara producţia la prima sa uzină de asamblare din Europa, amplasată în Ungaria, în luna octombrie.
O a doua uzină BYD, care va fi construită în Turcia, ar urma să înceapă producţia în luna martie 2026. Atunci când va deveni complet operaţională, BYD va avea capacitatea de a produce 500.000 de autoturisme pe an în Europa.