Ce face micul bumb de plastic de pe centura de siguranţă?

Bumb pe centura de siguranță
Sursa foto: Imagine generată cu DeepAI

Centura de siguranţă este un lucru minunat şi prima linie de apărare pentru şoferi în cazul accidentelor. Chiar dacă pare un sistem de protecţie banal şi rudimentar, este atât de important încât fără el celelalte sisteme active de siguranţă, chiar şi cele mai avansate, își pierd grav eficienţa. Centura de siguranţă ţine șoferul sau pasagerul pe loc în caz de coliziune, permițând un mic joc pentru a nu fi supus corpul unui şoc prea puternic, însă menţinându-l restricţionat pentru a le permite celorlalte sisteme să intervină.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Centura de siguranţă în trei puncte a fost inventată de inginerul suedez Nils Bohlin în 1959 şi a fost folosită pe mașinile Volvo încă din acel an. Invenţia a fost pusă la dispoziţia tuturor constructorilor în mod gratuit şi până la introducerea airbag-urilor a fost principalul sistem de siguranţă de pe autovehicule, păstrându-şi importanţa şi în ultimii 66 de ani. Decizia din 1959 a fost benefică la nivel mondial, iar astăzi centurile de siguranţă fac parte dintre dotările de siguranţe obligatorii pe aproape tipurile de autovehicule civile existente.

Potrivit Volvo, peste un milion de vieţi au fost salvate până în prezent de centura de siguranţă. Anual, 15.000 de oameni sunt salvaţi în SUA de centura de siguranţă, iar în Uniunea Europeană purtea centurii ar putea împiedica în fiecare an peste 7.000 de decese.

Desigur, există îmbunătăţiri, precum centura adaptivă de siguranţă dezvoltată de Volvo, care reacționează în funcţie de caracteristicile ocupantului şi gravitatea accidentului. Însă, până la o preluare în masă a unor sisteme mai avansate, centura clasică de siguranţă își face treaba de minune: se trage din suport, se introduce clema metalică în prindere, se eliberează la destinaţie şi se adună pe retractor.

Un element interesant pe centura de siguranţă, al cărui scop este pur funcţional, este bumbul de plastic de pe centură. Proiectat pentru funcţionalitate, bumbul de plastic găsit pe centurile de siguranţă (denumit uneori butonul de stop al centurii – poate fi individual sau poate fi găsit în perechi) are rolul de a păstra centura la locul ei în suport pentru a fi uşor de preluat şi folosit de către şoferi şi pasageri la urcarea în maşină.

Acest buton are o funcţie de bază şi aceasta foarte utilă: acționează ca un opritor pe centură pentru a împiedica clema metalică ce intră în prindere să meargă prea departe atunci când centura se retrage în retractor. Acest mecanism – retractorul – împiedică şi centura de siguranţă să fie trasă violent în afară în caz de accident, ceea ce contează foarte mult pentru siguranţa ocupanţilor maşinii.

Se poate întâmpla uneori ca aceşti bumbi să cadă de pe centură, însă sunt uşor de înlocuit chiar de către proprietarii maşinilor sau şoferi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...