Tesla se confruntă cu dificultăți, pe fondul reducerii sprijinului guvernamental pentru achiziția de vehicule electrice în Statele Unite. Elon Musk a avertizat că urmează „câteva trimestre dificile” până când veniturile din serviciile autonome și robotaxiuri vor începe să aibă un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare, transmite Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Scăderea este deja vizibilă în rezultatele financiare: în al doilea trimestru al anului 2025, Tesla a înregistrat cea mai mare diminuare a vânzărilor trimestriale din ultimii peste 10 ani, iar veniturile au scăzut cu 12%, până la 22,5 miliarde de dolari, față de 25,5 miliarde de dolari în perioada similară din 2024. Profitul ajustat pe acțiune a fost de 40 de cenți, sub estimările analiștilor. Marja brută din activitatea auto, excluzând creditele de reglementare, s-a situat la 14,96%, peste așteptări, datorită reducerii costurilor pe vehicul.
Eliminarea treptată a creditului fiscal de 7.500 de dolari pentru cumpărătorii de vehicule electrice din SUA a afectat cererea, într-un context în care livrările globale ale Tesla au scăzut cu 13,5% în al doilea trimestru. De asemenea, veniturile din vânzarea de credite de reglementare – obținute de la alți producători auto care nu respectă normele de emisii – au scăzut cu 51%.
„Probabil că vom avea câteva trimestre dificile. Nu spun că sigur, dar este posibil – Q4, Q1, poate Q2. Însă odată ce ajungem la autonomie la scară largă, în a doua jumătate a anului viitor, mai ales spre final, cred că ar fi surprinzător ca situația financiară a Tesla să nu fie foarte convingătoare”, a spus Musk în cadrul conferinței cu investitorii.
În paralel, compania lucrează la lansarea unui nou model mai accesibil, o versiune simplificată a SUV-ului Model Y. Primele unități au ieșit pe poarta fabricii, însă producția de volum va începe mai lent decât se estima inițial. Nu au fost oferite detalii despre preț sau despre planul complet de lansare.
Pe lângă presiunile economice, Tesla se confruntă și cu intensificarea concurenței, în special din partea producătorilor chinezi de vehicule electrice, precum și cu reacții negative provocate de implicarea politică a lui Elon Musk. În plus, mai multe plecări din conducerea executivă – inclusiv a unor directori care coordonau vânzările și producția în America de Nord și Europa – au sporit incertitudinile din jurul companiei.
Tesla continuă însă să parieze pe dezvoltarea conducerii autonome și pe lansarea rețelei de robotaxiuri, denumită Cybercab. Un test restrâns a fost deja inițiat în Austin, Texas, cu mai multe vehicule Model Y.
Musk a precizat că serviciul de ride-hailing autonom ar putea acoperi până la jumătate din populația SUA până la sfârșitul acestui an. Compania caută aprobări pentru extinderea serviciului în zone precum San Francisco Bay Area, Nevada, Arizona și Florida și este aproape de a obține autorizație pentru utilizarea software-ului Full Self-Driving supravegheat în Olanda.
Tesla estimează că robotaxiurile vor avea un impact financiar semnificativ începând cu finalul anului viitor, în timp ce producția de volum a modelului Cybercab și a camionului electric Semi este programată pentru 2026.
„Autonomia este esențială”, a subliniat Musk.