O româncă, fost inginer Tesla, a câștigat un proces împotriva companiei lui Musk, după ce a fost concediată pentru că a semnalat o defecțiune de proiectare la frâne: „Mi-aș dori să aibă decența de a-și cere scuze”

Elon Musk și Cristina Bălan
Sursa foto: Colaj TechRider (BBC + Profimedia)

O româncă, avertizor de integritate de la Tesla, care s-a luptat ani de zile cu Elon Musk și compania sa prin tribunale a câștigat ultima rundă a unei lupte juridice de lungă durată, relatează BBC.

Inginerul Cristina Bălan și-a pierdut locul de muncă după ce, în 2014, a semnalat o problemă de siguranță cu privire la un defect de proiectare care ar putea afecta frânarea mașinilor.

Cererea ei de defăimare împotriva firmei părea să fi rămas fără drum atunci când un judecător a confirmat o decizie de arbitraj care a respins cazul ei – dar un grup de judecători de apel din California a inversat această decizie în favoarea ei.

Ea a declarat pentru BBC News că dorește acum să se confrunte cu Elon Musk și Tesla în instanță.

Bălan a declarat că ea crede că acum cazul se va întoarce, de fapt, la punctul de plecare, iar noi proceduri pot fi lansate.

„Sperăm că vom începe un nou proces și vom avea șansa de a-l înfrunta pe Elon Musk în fața unui juriu și a unui judecător”, a spus ea.

Inginerul a fost cândva atât de important la Tesla încât inițialele sale au fost gravate pe bateriile din interiorul vehiculelor Model S.

Într-un interviu acordat BBC News anul trecut, ea a declarat că este hotărâtă să își dovedească nevinovăția de dragul fiului său.

Cristina Bălan, fost inginer Tesla
Cristina Bălan / Sursa foto: BBC

Ea a dezvăluit, de asemenea, că este în remisiune din cauza cancerului la sân în stadiul 3B și că cea mai mare îngrijorare a sa este că ar putea să nu trăiască până la ultima sa zi în instanță.

Ea a susținut că era îngrijorată că unele covorașe din mașină se încolăceau sub pedale la diverse modele Tesla, creând un pericol pentru siguranță.

Ea a declarat că managerii i-au respins îngrijorările, au devenit ostili și ea și-a pierdut locul de muncă.

Ea a câștigat apoi un proces de concediere abuzivă, dar acesta s-a dovedit a fi începutul unei lungi călătorii prin tribunale.

Bălan a fost acuzată public de Tesla că a folosit resursele sale pentru un „proiect secret” – acuzații care echivalează cu deturnarea de fonduri, o infracțiune în conformitate cu legislația SUA.

Ea a negat în mod constant acuzația și a decis să intenteze un proces de defăimare împotriva firmei în 2019.

„Vreau să îmi reabilitez numele”, a declarat ea anul trecut pentru BBC. „Mi-aș dori ca Elon Musk să aibă decența de a-și cere scuze”, a adăugat ea.

O instanță a decis apoi că cazul Cristinei Bălan ar trebui să fie supus arbitrajului conform unui contract pe care l-a semnat în timp ce lucra pentru Tesla.

Arbitrul s-a pronunțat în favoarea firmei și a lui Musk, respingând pretențiile acesteia, din cauza statutului de prescripție din California – ceea ce înseamnă că trecuse prea mult timp de la presupusele declarații defăimătoare.

Tesla a readus cazul în fața unei instanțe districtuale din California pentru a confirma decizia.

Cu toate acestea, Bălan a făcut apel la această decizie, iar judecătorii de la Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Circuitul al Nouălea i-au dat dreptate – hotărând, de fapt, că instanța din California nu avea competența de a se pronunța.

Aceștia au dispus anularea confirmării hotărârii arbitrale și respingerea acțiunii de către instanța districtuală din cauza lipsei sale de competență.

Ce s-ar putea întâmpla în continuare?

Majoritatea experților juridici cu care a vorbit BBC consideră că cazul mai are de parcurs un drum înainte de a exista o concluzie.

„Tesla se numără printre numeroasele corporații care forțează angajații și clienții să participe la procese de arbitraj opace și care desfășoară strategii agresive de represalii împotriva angajaților care își exprimă criticile față de practicile corporative”, a declarat Anat Admati, profesor la Stanford.

Și Bill Moran, avocatul Cristinei Bălan, a fost de acord că procesul juridic este departe de a se fi încheiat.

Dar a spus că cazul a fost „reînviat” de ultima hotărâre.

„Suntem încrezători că îi putem asigura fie un nou arbitraj, fie, alternativ, un proces în instanță, astfel încât cazul ei să poată fi auzit pe fond după atâția ani”, a spus el.

„S-a luptat cu cancerul în timp ce susținea acest caz… ea este întruchiparea puterii și a hotărârii, iar acum este cu un pas mai aproape de a obține dreptatea pe care o merită”.

Cine este Cristina Bălan

Conform Ziarul Financiar, Cristina Bălan are 35 de ani şi este de origine română. Înainte să lucreze la Tesla, ea a lucrat ca inginer la Boeing timp de 3 ani, la Meridian Lightweight Technologies pentru 2 ani şi la Honeywell Process Solutions pentru un an şi 7 luni.

În California, a lucrat la Tesla timp de patru ani, din 2010 până în 2014, ca inginer de proiectare, iar din 2015 şi-a fondat propria companie de proiectare Tesseract Motors.

În cadrul Tesla, ea a lucrat la proiectarea elementelor de interior şi module pentru baterii, pentru mai multe modele de automobile, cum ar fi interiorul portierelor de la Porsche Cayenne, modulul bateriilor de pe Mercedes-Benz B-Class şi cel de pe Toyota Rav4 EV, dar şi la consola centrală a modelului Audi R8.

Cristina Bălan a absolvit cursurile Universităţii Transilvania din Braşov în 2002.

Total
0
Shares
2 comentarii
    1. La asta mă gândeam și eu.
      Eu am 36 de ani și am absolvit facultatea în 2011.
      Ceva nu se leagă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...