Uniunea Europeană ia în calcul înlocuirea taxelor vamale aplicate importurilor de mașini din China cu o serie de prețuri minime. Pe de o parte, prețurile minime ar împiedica producătorii chinezi subvenționați de stat să vândă în Europa la prețuri de dumping, iar pe de altă parte le-ar permite acestora să păstreze diferența dintre prețurile minime și taxele vamale de import introduse de UE în toamna lui 2024.
O eventuală implementare ar putea produce efecte majore pe piața auto din Europa. Negocierile între cele două părți ar urma să înceapă imediat, a anunțat Ministerul Comerțului din China, citat de Arena EV.
Negocierile vin în contextul în care Uniunea Europeană a majorat în toamna anului trecut taxele vamale pentru mașinile electrice pe o perioadă de 5 ani, după o anchetă care a concluzionat că producătorii de mașini electrice din China beneficiază de subvenții din partea statului, iar acest lucru reprezintă o amenințare la adresa producătorilor de mașini electrice din Europa.
Taxele vamale intrate în vigoare până la finalul lunii octombrie nu au fost egale pentru toți producătorii chinezi. Pe lângă taxele vamale standard de 10%, pentru BYD s-a aplicat o taxă suplimentară de 17%, pentru Geely de 18,8%, în timp ce pentru SAIC taxa adăugată a fost de 35,3% – cea mai mare. Totodată, mașinile Tesla importate în Europa din China au fost și ele afectate de o taxă suplimentară de 7,8%. Acum, dacă UE și China ajung la un acord, taxele vamale vor fi înlocuite de prețuri minime.
Peste 50.000 de mașini electrice au fost importate în UE din China în primele două luni ale anului, potrivit sursei citate, în timp ce importurile de Plug-in Hybrid, care nu sunt afectate de taxe vamale, au explodat: +892% în primele două luni din 2025, adică peste 25.900 de unități. Spre comparație, din EU au plecat spre China doar 11.499 de mașini electrice în tot anul 2023.
La nivelul anului 2023, constructorii chinezi de mașini electrice, precum BYD, dețineau 8% în totalul vânzărilor din Europa, însă cota lor de piață a crescut foarte puțin după implementarea taxelor vamale suplimentare din 2024.
Pentru a scăpa de taxele vamale, anumiți producători chinezi au luat în calcul producerea mașinilor lor direct în Europa. Spre exemplu, BYD va începe anul acesta construcția unei fabrici în Ungaria. Totodată, și-a anunțat recent intrarea pe piața din România.
Introducerea unor prețuri minime pentru mașinile electrice chinezești importate ar putea aduce un echilibru în piață și i-ar putea împiedica pe acești constructori să le comercializeze la prețuri mult mai scăzute decât cele practicate de producătorii europeni.
În același timp, există temeri că stabilirea unor prețuri minime ar duce la costuri mai mari pentru persoanele care vor să cumpere mașini electrice, încetinind procesul de adoptare a mașinilor electrice, în timp ce producători europeni precum Stellantis sau Volkswagen fac concurență cu greu modelelor chineze ieftine. Totodată, industria auto din Germania se teme că taxele vamale actuale impuse de UE ar putea produce un răspuns din partea Chinei pe partea de taxe vamale care le-ar afecta vânzările de mașini de lux pe piața locală.