Vânzările de autoturisme noi în Europa au scăzut în iunie, în ciuda avansului mașinilor electrificate

Sursa foto: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia

Vânzările de autoturisme noi în Europa au scăzut cu 5,1% în luna iunie 2025 față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1,24 milioane de unități în Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), potrivit datelor publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), conform Reuters.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Declinul afectează cele patru mari grupuri auto de pe piața europeană. Grupul Volkswagen a raportat o scădere a înmatriculărilor cu 6,1%, Stellantis cu 12,3%, Renault Group cu 0,6%, iar Hyundai Motor Group cu 8,7%. Tesla a avut un recul de 22,9% la nivelul vânzărilor, iar cota sa de piață în Europa a coborât la 2,8%, față de 3,4% în iunie 2024. Aceasta este a șasea lună consecutivă în care Tesla pierde cotă de piață în regiune, în ciuda creșterii segmentului electric.

În Uniunea Europeană, piața auto a înregistrat o scădere de 7,3% în iunie, chiar dacă înmatriculările de vehicule electrificate au continuat să crească. Potrivit ACEA, vânzările de mașini 100% electrice (BEV) au crescut cu 7,8%, cele de hibride (HEV) cu 41,6%, iar cele de hibride plug-in (PHEV) cu 6,1%. Împreună, aceste categorii au reprezentat 59,8% din totalul înmatriculărilor de autoturisme în UE în luna iunie, în creștere de la 50% în aceeași lună a anului trecut.

Scăderi semnificative s-au înregistrat pe piețele mari din Europa: Germania a raportat un declin de 13,8%, Italia de 17,4% și Franța de 6,7%. În schimb, Marea Britanie și Spania au consemnat creșteri de 6,7%, respectiv 15,2%.

Piața auto europeană se confruntă cu o serie de provocări externe și interne. Printre acestea se numără pierderile de ordinul miliardelor de euro raportate de marii producători, noile taxe de import de 25% impuse de SUA și reglementările interne tot mai stricte care accelerează tranziția către vehicule electrice. Aceste condiții pun presiune pe producătorii tradiționali, care pierd teren în fața unor mărci emergente.

Potrivit ACEA, cota de piață a mărcilor care nu fac parte din asociație – în special branduri chineze precum BYD – a crescut semnificativ, ajungând la 4,5% în luna iunie, de peste două ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

„În timp ce șoferii cer mașini mai puțin poluante și mai accesibile, mărcile dinamice noi încep să umple golul lăsat de unii producători tradiționali care s-au mișcat prea lent”, a declarat Ben Nelmes, fondatorul firmei de analiză New AutoMotive.

Această evoluție confirmă tendința de reconfigurare a pieței auto europene, pe fondul intensificării concurenței globale și al presiunii tot mai mari de a respecta obiectivele climatice. Creșterea segmentului electrificat arată o direcție clară spre care se îndreaptă cererea consumatorilor, însă producătorii tradiționali par să aibă dificultăți în a răspunde cu rapiditate acestei schimbări.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...