Anul 2025 va fi unul dificil atât pentru piața auto din România și jucătorii ei, dar și pentru șoferi care se văd încolțiți de numeroase creștere de prețuri. Pe lângă creșterea TVA de la 19% la 21%, care va scumpi toate produsele și serviciile, piața auto se confruntă cu o scădere a vânzărilor și cu incertitudinea programului Rabla. În același timp, șoferii sunt la rândul lor afectați de suspendarea programului Rabla, la care se mai adaugă eliminarea plafonării tarifelor RCA, creșterea accizei la carburanți, precum și creșterea prețului taxei de drum.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Vânzări în scădere
Primele șase luni ale anului n-au fost cele mai bune pentru piața auto din România, iar multe speranțe pentru redresarea situației se bazau pe lansarea programului Rabla, însă acum existența lui este acoperită de incertitudine.
Vânzările de mașini noi în România au suferit în perioada ianuarie-iunie 2025, iar clienții au cumpărat cu 23% mai puține autoturisme decât în aceeași perioadă din 2024, respectiv 64.356 unități. Piața auto second-hand a stat mai bine, ca de obicei, iar în primele șase luni ale anului au fost înmatriculate în România peste 163.000 de unități, în creștere cu 29,45% față de ianuarie-iunie 2024 (151.546 unități).
Programul Rabla suspendat
Speranțele erau puse în lansarea programului național de reînnoire a parcului auto, faimosul Program Rabla, care de peste 20 de ani a stimulat puternic vânzările de mașini noi în România, ducând în același timp la scoaterea din circulație a sute de mii de mașini vechi.
Însă, din cauza situației bugetare dificile, programul Rabla a fost suspendat în luna iunie, cu puțin timp înainte de lansarea etapei destinate persoanelor fizice. În prezent, nu se cunoaște soarta programului, daca el va fi reluat, de când, pe ce perioadă sau sub ce formă.
În 2025, programul Rabla venea cu câteva noutăți: înscrierea se făcea de către participant, nu de către dealer, mașinile diesel erau excluse din program, iar eco-tichetele erau majorate față de anul trecut – 37.000 de lei pentru o mașină electrică, 15.000 de lei pentru un vehicul plug-in hybrid, 12.000 de lei pentru un model hibrid și 10.000 de lei pentru o mașină nouă cu motor benzină, GPL/CNG.
Eliminarea plafonării la RCA
La 1 iulie 2025 a expirat măsura de plafonare a tarifelor RCA, introdusă încă din 2023 pentru a proteja clienții de eventualele efecte ale falimentului Euroins. Măsura a fost prelungită de mai multe ori.
De la începutul lunii, plafonarea a fost eliminată, iar asta înseamnă că asiguratorii vor putea stabili prețurile RCA fără restricții impuse de stat. Se estimează o creștere de peste zece procente a prețurilor asigurărilor de răspundere civilă auto, iar cei mai afectați vor fi șoferii din București și Ilfov, care plătesc prime de asigurare mai mari decât cei din restul țării, odată cu schimbarea metodologiei de stabilire a tarifelor de referință publicate de ASF, începând cu 2024. Astfel, tarifele sunt în medie cu 60% mai mari pentru șoferii din Capitală și Ilfov, din cauza frecvenței mai mare a daunelor.
Ce creșteri de prețuri urmează
În următoarea perioadă, pe lângă cele de mai sus, urmează noi creșteri de costuri pentru șoferi.
Lăsând la o parte creșterea TVA, care va genera la rândul ei costuri crescute la toate componentele necesare, precum și la orice fel de servicii precum cele practicate de service-uri auto, stații ITP, vulcanizări, ș.a.m.d., există și alte creșteri.
Rovinieta, care de la 1 septembrie 2025, aproape își va dubla prețul pentru șoferii de autovehicule. Astfel, tarifele pentru categoria A vor crește la 1 zi – 3,5 euro (în prezent 2,5), 10 zile – 6 euro (în prezent 3,3), 30 zile – 9,5 euro (în prezent 5,3), 60 zile – 15 euro (în prezent 8,4) și 12 luni – 28 euro.
De la 1 august, vor crește și prețurile la benzină și motorină, pentru că se va majora acciza la combustibili cu 10%, iar șocul va fi mai mare întrucât această creștere va coincide cu creșterea TVA de la 19% la 21%.