Două spitale din Sibiu vor fi digitalizate printr-o investiție de aproape 7 milioane de lei / Proiectul ar urma să asigure acces rapid și sigur la datele medicale

un medic lucreaza la un computer
Sursa foto: Freepik / pressfoto

Consiliul Județean (CJ) Sibiu va continua digitalizarea Spitalului Clinic de Psihiatrie și a Spitalului de Pneumoftiziologie, cu o investiție de aproape șapte milioane de lei fără TVA, fonduri nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat de presă, transmite Agerpres.

„Prin continuarea procesului de digitalizare îmbunătățim semnificativ calitatea serviciilor medicale pentru pacienți și contribuim la o mai bună gestionare a resurselor. Un sistem informatic integrat este esențial pentru eficiența proceselor interne și pentru accesul rapid și sigur la datele medicale. Astfel de investiții în tehnologie sunt nu doar o necesitate pentru a răspunde nevoilor actuale ale comunității, dar și o aliniere la standardele europene, asigurând o îngrijire medicală de calitate, sigură și performantă”, a declarat președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Daniela Cîmpean a semnat cele două contracte de finanțare pentru continuarea procesului de digitalizare a celor două spitale din subordinea CJ Sibiu.

„Valoarea celor două proiecte este de 6.981.250 lei fără TVA, fiind obținute de Consiliul Județean Sibiu, fonduri nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste noi achiziții sunt deja demarate având ca termen de depunere: 27 mai 2025 ora 15:00 pentru digitalizarea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” și 2 iunie 2025 ora 15:00 pentru digitalizarea Spitalului de Pneumoftiziologie”, se arată în comunicatul de presă.

Prin aceste investiții se va extinde platforma „Portal Medical”, care „va permite vizualizarea studiilor imagistice, acces online pentru medicii de familie la pacienții internați, date privind cheltuielile medicale, bază de date cu donatorii de sânge (vor putea fi transmise campanii prin SMS, în caz de nevoie)”. Cei aproape șapte milioane de lei vor fi folosiți și pentru o „aplicație mobilă pentru medici și asistente, care va permite accesarea dosarului electronic direct de la patul pacientului; se pot face programări la investigații, săli de operație; programări consult;”. De asemenea, va exista un „sistem de brățări de identificare a pacienților, care va permite identificarea rapidă și precisă a pacienților (în special a celor inconștienți), ceea ce va reduce erorile în administrarea tratamentului”.

Tot cu banii din PNRR va exista „un dosar de îngrijire a pacientului disponibil asistentelor, cu date privind tratamentul, temperatura corporală, tensiunea arterială, puls, evoluția tratamentului”, dar și un sistem de Voice to Text care va permite transcrierea diagnosticării din vorbire directă în text”. Digitalizarea va presupune și sistemul de telemedicină și „module de gestiune a aparaturii medicale, evaluării personalului medical, a stocului de medicamente”, potrivit CJ Sibiu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...