Locuitorii Deltei Dunării au pentru prima dată acces la conectivitate 5G, oferită de Orange Romania, prin proiectul 5G Connect Danube Delta (5G-CDD), a anunţat, marţi, compania de telecomunicaţii, potrivit Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Tehnologia a fost oficial activată în mai multe zone ale Deltei cu ocazia Maratonului Internaţional de Canoe Ivan Patzaichin, organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23.
Orange menţionează că, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor, au fost începute şi eforturile din cele patru mari arii de interes: educaţie digitală, telemedicină, turism lent şi monitorizarea mediului înconjurător. Proiectul a trecut astfel în etapa sa activă, acesta fiind început în 2024 şi având o durată totală de 3 ani, cu finanţare de la Comisia Europeană. Cea mai importantă componentă este cea de educaţie: copiii din zonă au mai multe oportunităţi educaţionale, aleg în număr mai mare să-şi continue studiile şi sunt stimulaţi să se întoarcă în comunitate, pentru a contribui la bunăstarea locală.
Tehnologia furnizată în premieră de Orange este 5G Standalone (5G SA), ceea ce înseamnă că funcţionează independent de reţeaua 4G preexistentă. Astfel, echipamentele radio 5G instalate în Deltă sunt conectate la reţeaua core 5G Orange din Bucureşti şi la un nod local de procesare a traficului, provenit de la utilizatorii din regiune. Pe lângă aceasta există şi o infrastructură dedicată de servere Edge Cloud, care reduce distanţa dintre utilizator şi servicii, asigurând latenţă mică şi vitezele necesare pentru aplicabilitatea locală a proiectului 5G-CDD.
Până în prezent acoperirea 5G se extinde în 14 localităţi (Malcoci, Mineri, Bestepe, Crişan, Partizani, Gorgova, Dunăvăţu de Jos, Mila 23, Chilia Veche, Sf. Gheorghe, Periprava, C.A. Rosetti, Pătlăgeanca, Caraorman), urmând ca până la finalul proiectului să ajungă în celelalte localităţi (Ceatalchioi, Mahmudia, Sulina, Isaccea, Murighiol, Plauru, Tatanir, Letea, Nufăru), se arată într-un comunicat.
Finanţarea proiectului 5G-CDD a fost aprobată în 2024 de către Comisia Europeană şi presupune dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii 5G în 23 de localităţi din Delta Dunării, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii şi oportunităţile economice din acest areal.
„Să aducem tehnologia 5G în Delta Dunării nu a fost niciodată o cursă comercială, ci întoarcerea la acoperirea unei nevoi fundamentale – cea de comunicare în comunitate şi în afara ei. Din momentul în care am hotărât să ne asumăm acest angajament de a fi primii care aduc internet de mare viteză în zonă, până la momentul obţinerii finanţării alături de parteneri şi până la pornirea reţelei am avut şi vom avea în continuare în vedere acelaşi obiectiv: creşterea oportunităţilor pentru locuitori. În următoarele etape vom activa noi site-uri, vom continua să îmbunătăţim infrastructura şi vom creşte acoperirea”, a spus Marius Maican, Technology Director la Orange Romania, citat în comunicat.
Până la finalul lui 2024, Orange realizase cea mai mare investiţie în spectrul 5G din România: aproximativ 265 milioane de euro.
Toate acestea ajută atât la îmbunătăţirea competenţelor digitale ale copiilor din zonă, dar şi la îmbunătăţirea relaţiei dintre profesori şi elevi, prin interactivitate şi posibilitatea învăţământului de la distanţă, arată Orange România.
Internetul de mare viteză prin 5G va permite acoperirea unei nevoi extrem de presante pentru locuitorii Deltei – telemedicina. Tot în Mila 23 a fost instalat primul punct de investigaţii medicale de la distanţă.
Delta Dunării este considerată o zonă de interes major pentru economia locală. De aceea, proiectul îşi propune să încurajeze turismul lent. Pornirea reţelei în această perioadă nu este întâmplătoare, deoarece în weekendul 23-25 mai a avut loc şi prima ediţie a Maratonului Internaţional de Canoe Ivan Patzaichin, în cadrul căruia Orange Romania a fost partenerul principal. Maratonul a marcat neoficial şi deschiderea sezonului turistic, deci a fost momentul perfect pentru demonstrarea aplicabilităţii tehnologiei 5G. Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a dezvoltat aplicaţia de mobil Delta lui Ivan, care este o hartă interactivă a Deltei ce include conţinut educaţional, rute şi puncte de interes, funcţii de geo-fencing şi de raportare a evenimentelor periculoase.
În acelaşi timp, a fost momentul potrivit pentru testarea primelor camere de supraveghere 5G ce monitorizează fluxurile de turişti, fauna şi vegetaţia din Mila 23 prin tehnologie AI. În viitor această soluţie va fi extinsă în mai multe puncte de interes turistic. Software-ul AI folosit este dezvoltat de un start-up din acceleratorul Orange Fab – Airis Vision – si are implementată inclusiv o funcţie de anonimizare atunci când detectează persoane. Astfel, nu sunt stocate date cu caracter personal, ci doar se urmăreşte numărul de turişti.
Proiectul este iniţiat de Orange Romania, care coordonează consorţiul de parteneri: Fundaţia Orange, Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, Universitatea Naţională de Ştiinţe şi Tehnologie Politehnica Bucureşti (UNSTPB), Virtual Board, alături de partenerii asociaţi Consiliul Judeţean Tulcea şi Telios Care.
Cu peste 11 milioane de clienţi locali şi o cifră de afaceri anuală de peste 1,5 miliarde de euro, Orange conectează 1 din 2 români. De la intrarea sa pe piaţa locală, Orange a realizat investiţii de 4,5 miliarde de euro în România.