Rusia blochează peste 50.000 de site-uri, dar promite că „utilizatorii obișnuiți” nu vor fi afectați

Un hacker rus pregătind un atac cibernetic
ID 361285146 @ Dragoscondrea | Dreamstime.com

Rusia restricţionează tot mai mult accesul liber la internet, organismul de reglementare media Roskomnadzor blocând recent accesul la 56.000 de site-uri care au refuzat să îndepărteze conţinut considerat „extremist” de către Moscova, a declarat marţi ministrul dezvoltării digitale, Maksut Şadaiev, conform AFP, transmite Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

În acelaşi timp, el a apărat o nouă lege controversată care incriminează căutarea unui astfel de conţinut. Şadaiev a spus că „utilizatorii obişnuiţi” nu vor avea probleme, subliniază și G4Media.

Legea în cauză a fost adoptată marţi de o majoritate în a treia şi ultima lectură de către parlamentul de la Moscova, Duma de Stat. Conform presei ruse, mai mult de 60 de deputaţi au votat împotriva acesteia.

Legea prevede amenzi pentru căutarea deliberată a conţinutului pe internet clasificat ca „extremist”. Cei care critică Kremlinul – cum ar fi Fundaţia Anticorupţie a fostului lider al opoziţiei Aleksei Navalnîi – sunt clasificaţi în principal în acest mod.

Legea a stârnit critici chiar înainte de a fi adoptată. Media critică la adresa Kremlinului a scris că este cea mai severă intensificare a controlului asupra internetului din ultimii ani. Au existat, de asemenea, discuţii despre o „penalizare” a cititului online. Înainte de a treia lectură, au avut loc proteste şi arestări în faţa Dumei de Stat.

Preşedintele Parlamentului, Viaceslav Volodin, şi-a exprimat disponibilitatea de a face corecţii. El a spus că este necesar să se monitorizeze implementarea pentru a se asigura că nu sunt afectate persoane nevinovate şi nici cei care trebuie să evalueze toate informaţiile pentru munca lor.

Moscova a extins controlul şi cenzura pe internet, în special de la începutul invaziei sale pe scară largă în Ucraina acum mai bine de trei ani.

Nu doar că site-urile sunt blocate, dar serviciile online sunt uneori atât de restricţionate încât devin practic inutilizabile fără o reţea privată virtuală (VPN). Cu toate acestea, VPN-urile sunt, de asemenea, tot mai mult blocate. Cei care le promovează riscă amenzi în conformitate cu o nouă modificare a legii.

  • TechRider este o redacție dinamică, specializată în știri și analize despre tehnologie, gadgeturi și inovații. Echipa sa de jurnaliști pasionați oferă conținut relevant și actualizat, acoperind subiecte de la inteligența artificială la recenzii de produse, într-un stil accesibil și captivant pentru publicul român.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...