Ministerul britanic al Apărării a anunțat o investiție suplimentară de 160 de milioane de lire sterline într-un program dedicat dezvoltării armelor cu energie direcționată, consolidând astfel angajamentul guvernului pentru o apărare modernă și eficientă. Contractul a fost atribuit companiei QinetiQ, una dintre cele mai importante entități din domeniul tehnologiilor de apărare din Regatul Unit, în cadrul inițiativei Weapons Sector Research Framework (WSRF), relatează ArmyRecognition.
Noua finanțare extinde contractul inițial de 300 de milioane de lire semnat în 2020, și va accelera dezvoltarea a două dintre cele mai ambițioase sisteme defensive britanice: laserul DragonFire și arma cu energie direcționată pe frecvență radio (RFDEW).
Sistemul este capabil să lovească o țintă de dimensiunea unei monede de 1 liră de la un kilometru distanță
Proiectul DragonFire, realizat în parteneriat cu MBDA și Leonardo UK, a fost creat pentru a furniza o alternativă de apărare aeriană de mare precizie și eficiență financiară. Potrivit Ministerului Apărării, sistemul este capabil să lovească o țintă de dimensiunea unei monede de 1 liră de la un kilometru distanță.
De cealaltă parte, RFDEW, dezvoltat împreună cu Thales, utilizează unde radio pentru a neutraliza roiuri de drone, oferind o soluție non-cinetică, crucială în fața noilor tipuri de amenințări.
Ambele sisteme sunt gândite pentru a contracara proliferarea dronelor și a sistemelor aeriene fără pilot, tot mai utilizate în conflictele moderne. Prin aceste tehnologii, Marea Britanie își propune nu doar să protejeze mai bine infrastructura și trupele proprii, ci și să reducă dependența de munițiile clasice, costisitoare și greu de aprovizionat în teatrele de operațiuni.
Proiectele implică peste 150 de furnizori industriali și instituții academice
„Această extindere de contract marchează o etapă esențială în strategia noastră de apărare. Investim în tehnologii care oferă un avantaj decisiv pe câmpul de luptă și care ne asigură reziliența în fața amenințărilor viitoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.
Pe lângă beneficiile strategice, programul WSRF are și o dimensiune economică importantă. Proiectele implică peste 150 de furnizori industriali și instituții academice, stimulând inovația în întregul ecosistem britanic de apărare.
Sistemul DragonFire nu este singurul de acest gen din lume
Sistemele DragonFire și RFDEW plasează Marea Britanie într-o cursă globală pentru supremația în domeniul armelor cu energie direcționată, alături de inițiative similare din Statele Unite, precum sistemul HELIOS al marinei americane, și de sistemul Iron Beam din Israel.
Deși Marea Britanie nu a anunțat încă un calendar clar pentru implementarea operațională a acestor arme, rezultatele testelor de până acum indică o probabilitate ridicată ca ele să fie integrate în forțele armate în viitorul apropiat.