Forțele Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare din China (PLAAF) s-au angajat în primul lor exercițiu comun de pregătire aeriană cu Egiptul, numit „Vulturii Civilizației 2025”, semnalând interesul tot mai mare al Chinei pentru Orientul Mijlociu și Africa, transmite The War Zone.
PLAAF a desfășurat aeronave avansate, inclusiv cisterna de realimentare aeriană Y-20U, un KJ-500 AWACS și avioane de luptă J-10B/C, în timp ce Egiptul a participat cu avioanele sale de luptă MiG-29M/M2 Fulcrum.
J-10 este un avion de luptă multirol, monomotor, de greutate medie, cu aripă delta și design canard, produs de Chengdu Aircraft Corporation. Aeronava este concepută în principal pentru lupta aer-aer, dar poate efectua și misiuni de atac.
Potrivit agenției oficiale de presă chineze CCTV, exercițiul, care a avut loc în apropierea Golfului Suez, „vizează îmbunătățirea nivelului tehnic și tactic al trupelor participante de ambele părți și este de mare importanță pentru promovarea cooperării pragmatice și pentru consolidarea încrederii reciproce și a prieteniei dintre cele două armate”.
Desfășurarea de aeronave și personal la o distanță de mii de km de teritoriul său evidențiază capacitățile globale de mobilitate aeriană în creștere ale Chinei. Unii analiști sugerează că exercițiul oferă PLAAF ocazia de a se antrena împotriva MiG-29, un tip de avion de vânătoare utilizat și de Forțele Aeriene și Marina Indiană.
Din punct de vedere geopolitic, „Vulturii civilizației 2025” oferă Chinei un punct de intrare într-un aliat-cheie al SUA în Orientul Mijlociu, în contextul creșterii tensiunilor regionale și al întrebărilor cu privire la fiabilitatea SUA ca partener de securitate. Egiptul, un beneficiar important al ajutorului militar american, se află într-o situație complexă, echilibrând nevoia sa de sprijin continuu cu propriile sale interese regionale.
Generalul de armată în retragere Joseph Votel a remarcat că „partenerii noștri (în acest caz, Egiptul) au și ei de ales”, indicând că China încearcă să fie văzută ca „un furnizor alternativ de echipamente militare pentru Egipt și alte țări din regiune”.
Acest exercițiu se aliniază unei tendințe mai largi de creștere a vânzărilor chineze de arme în Orientul Mijlociu, care au crescut cu 80% în ultimul deceniu.
Strategul militar Peter Singer a subliniat că China ar putea vinde avioane de luptă Iranului și că Arabia Saudită ar lua în considerare achiziționarea de drone chinezești. Deși zvonurile privind o achiziție egipteană de avioane de luptă J-10C au fost negate oficial de China, posibilitatea rămâne un subiect de discuție.
În plus, influența crescândă a Chinei se extinde pe continentul african, unde prezența sa economică și militară este în creștere, în timp ce SUA ia în considerare reducerea amprentei sale militare.
Baza stabilită de China în Djibouti, la Marea Roșie, subliniază interesul strategic al acesteia în regiune. Pe măsură ce Casa Albă își îndepărtează potențial atenția de Africa, China urmărește să umple golul rezultat, iar consolidarea legăturilor cu Egiptul, care dispune de o armată puternică, ar putea avansa semnificativ acest obiectiv.