Cum a reușit un chef canadian devenit pilot de dronă să obțină prima sa victorie aer-aer: doborârea unei drone rusești Lancet / E primul non-ucrainean care face asta

Dronă ucraineană cu aripă fixă
Dronă ucraineană cu aripă fixă. (Sursa foto: Kateryna Goncharenko | Dreamstime.com)

Un pilot canadian de drone, voluntar în Ucraina, cu indicativul „Butcher”, a doborât cu succes o dronă rusească Lancet, folosind o dronă cu aripă fixă, transmite Business Insider. Considerat a fi primul voluntar străin care reușește acest lucru, el a folosit un exploziv de proximitate.

„După luni de antrenament și muncă asiduă, astăzi am obținut prima mea victorie confirmată ca pilot. Și aceasta a salvat vieți, având în vedere că era o dronă Lancet. Destul de tare să mă gândesc că s-ar putea să fiu singurul non-ucrainean din lume care a doborât vreodată una cu o dronă cu aripă fixă”, a scris el pe o rețea de socializare.

Butcher, fost chef, a călătorit în Ucraina la începutul anului 2023, inițial sprijinind eforturile umanitare în urma distrugerii barajului Kahovka. Ulterior, s-a alăturat operațiunilor cu drone, antrenându-se cu Wild Hornets, o organizație non-profit care sprijină războiul cu drone din Ucraina.

Vorbind pentru Business Insider, Butcher a subliniat natura evolutivă a luptei cu drone, comparând-o cu lupta aeriană de tip „dogfight” și menționând avantajele utilizării unui monitor în locul unui headset, pentru o mai bună conștientizare spațială și o oboseală redusă. El a descris pilotarea ca fiind similară jocurilor video.

În prezent, Butcher operează în Donețk și se concentrează pe interceptarea dronelor rusești utilizate pentru recunoaștere și atacuri. Dronele kamikaze Lancet, folosite împotriva țintelor de pe linia frontului, au reprezentat amenințări semnificative pentru forțele ucrainene.

Ucraina utilizează din ce în ce mai mult dronele ca alternative rentabile la rachetele tradiționale de apărare aeriană, atât în scopuri ofensive, cât și defensive.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...

Reprezentanții statului anunță că România are strategii naționale în domenii cheie precum tehnologia cuantică și inteligența artificială / Companiile locale se plâng că aceste planuri există doar pe hârtie, de investițiile mici în cercetare și lipsa unor pași concreți de susținere a firmelor care dezvoltă AI

România este una dintre puținele state din lume care are o strategie națională în domeniul tehnologiilor cuantice, a…
Citeste Mai Mult