EXCLUSIV Primele două drone militare produse în România în acest an sunt modele de recunoaștere cu rezistență ridicată la bruiaj / Una are capacitate de transport de 14,5 kg și e gândită pentru zbor maritim / Operatorii și piloții, antrenați de francezi cu experiență în luptă / Imagini cu „Sirin” și „Cuda”

O dronă cargo T150, produsă de Malloy Aeronautics, livrează alimente pentru militari americani
O dronă cargo TRV 150, produsă de Malloy Aeronautics, livrează alimente pentru militari americani. (Sursa foto: US Army Photo / Alamy / Profimedia)

În România sunt dezvoltate șase proiecte de drone militare, iar primele două fabricate în acest an, „Cuda” și „Sirin”, sunt modele de recunoaștere rezistente la bruiaj. Sirin se remarcă, de asemenea, prin faptul că are capacitate mare de transport și poate fi folosită pentru zbor maritim, a declarat, pentru TechRider, o sursă apropiată de companiile Carfil din Brașov și Periscope Aviation, care produc în parteneriat aceste vehicule aeriene fără pilot.

Cuda poate transporta în mod normal 1,5 kg de senzori și echipamente, iar durata de zbor pe care o are este de 26 de minute. Aceasta poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv greutatea la decolare și condițiile meteo. Vehiculul aerian fără pilot poate zbura până la o altitudine maximă de 4.000 de metri și permite comunicații sol-aer cu rază maximă de 50 de km și aer-aer cu rază maximă de 200 de km.

drona cuda produsa in romania
Drona Cuda (Sursa foto: TechRider)

Sirin are și o componentă cargo importantă, drona fiind capabilă să transporte o sarcină utilă de 14,5 kg. Poate zbura 36 de minute la un plafon maxim de 5.000 m. Vehiculul aerian poate transporta mai multe tipuri de senzori. „Distanța de comunicare sol-aer este de 100 km, aer-aer de 200 km”, a declarat sursa.

Sirin poate fi folosită pentru zbor maritim. Nu orice dronă este capabilă să opereze într-un astfel de mediu, caracterizat prin vânturi mai puternice și aer coroziv.

srona sirin
Drona Sirin (Sursa foto: TechRider)

„Mai sunt două drone (n.e. – din cele șase) gândite pentru zona maritimă, dar nu sunt în plan pentru producție anul acesta”, a mai spus sursa TechRider, care a confirmat, de asemenea, că armata română nu are în plan să cumpere modele FPV. Acestea sunt folosite pe scară largă în războiul din Ucraina. De aceea, „astfel de vehicule nu sunt planificate deocamdată” pentru a fi produse în România. Însă, în cazul în care va exista cerere, producția lor nu este dificilă.

drona sirin pliata
Drona Sirin (Sursa foto: TechRider)

Carfil oferă o soluție completă

Producția va începe în vară și va fi „scalată pentru a răspunde unor nevoi rapide”. Directorul Carfil Brașov a făcut o estimare privind numărul de unități vizat pentru acest an în martie. „Noi ne-am propus să realizăm între 20 și 25 de drone din fiecare tip, deci cam 50 de bucăți în acest an. Sperăm ca din iulie să începem producția cu componente Carfil”, a declarat Mircea Petru Tanțău, pentru Știrile Pro TV.

Cei doi parteneri oferă „o soluție completă, o capabilitate”, potrivit persoanei cu care a discutat TechRider. De aceea, la Carfil a fost deschis un Centru de Excelență, un hub care integrează fabrica de drone și care dezvoltă sarcini utile pentru acestea, cu partea de testare, omologare și partea de pregătire de piloți și operatori.

Pe partea de pregătire a echipajelor dronelor există un parteneriat cu armata franceză: „Există un simulator avansat de instruire dezvoltat de francezi. Guvernul francez l-a transmis armatei române. Acesta include toate scenariile de luptă reale. Instructorii francezi au toți experiență în luptă.”

Carfil va participa cu dronele sale la licitațiile organizate de statul român. Există, totodată, discuții cu clienți regionali interesați de capabilitățile avansate anti-jamming ale dronelor produse în România.

Sursa TechRider a mai spus că există și un proiect prin care sunt propuse statului român drone rezistente la bruiaj, care să fie folosite în Delta Dunării, o zonă bruiată puternic în care modelele comerciale au dificultăți.

Citește și: EXCLUSIV Prioritățile MApN în materie de vehicule aeriene fără pilot: sistem integrat C-UAS, drone cu greutate mai mică de 20 kg, dar și modele fără pilot mai mari, precum Bayraktar TB2 și Watchkeeper X

  • Adrian Popa este jurnalist în grupul G4Media, coordonator la publicațiile TechRider, Economedia, G4Food și Pets&Cats. Are 19 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat în piețele financiare și tehnologie. Pe lângă aceste domenii, mai scrie despre business, macroeconomie și apărare. Înainte de a ajunge la G4Media, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro, Gandul.info și Go4it.ro. A mai lucrat la Evenimentul Zilei, Forbes România, Cotidianul și Banii Noștri. Adrian are o pasiune aparte pentru tehnologie și este interesat de efectele pe care aceasta le are asupra societății. Printre hobbyurile lui se numără lectura, istoria, ecologia, universurile SF și fitnessul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...