România îşi propune să intre pe piaţa producţiei de armament, în condițiile în care Uniunea Europeană pune la dispoziţie 800 de miliarde de euro pentru dezvoltarea acestui sector. Dronele fabricate la Brașov vor fi folosite în misiuni de recunoaştere şi atac.
Directorul Carfil, Mircea Petru Tanţău, a declarat pentru Digi24 că la Braşov se vor fabrica şapte tipuri de drone militare:
„Începem cu dronele mai simple, Cuda şi Sirin, trecând chiar din acest an la producerea şi altor drone, unele chiar cu specific militar. Împreună cu partenerul american am stabilit bugetul pentru începutul fabricaţiei primelor două drone, Cuda şi Sirin. Vom începe cu câte 25 de bucăţi din fiecare dronă, probabil că în luna iulie vor fi 50, urmând rapid ca în Carfil să producem componente ale acestor drone, continuând cu încă 50 până la final de an”.
Dronele produse la Braşov reprezintă interes, inclusiv pentru Ministerul Apărării Naţionale.
„Există interes din partea Armatei Române pentru aceste tipuri de drone, în special zona de marină militară. Există un interes deosebit pentru că ele sunt speciale, trebuie să aibă nişte caracteristici altele decât cele folosite în alte zone, dronele din zona navală”, a completat Mircea Petru Tanţău.
Ministerul Economiei a anunţat că în ţară vor fi produse drone, explozibili şi muniţie la standarde NATO.
Tot în județul Brașov, la Victoria, Rheinmetall va construi cea mai mare fabrică de pulberi din Europa, o investiţie de 400 de milioane de euro.