Rusia construiește pentru Marea Neagră prima sa mare navă de război de după căderea Uniunii Sovietice. Nu e un portavion, dar e mai mare decât „defuncta” Moskva

Crucișătorul Moskva (Sursa foto: Wikimedia Commons / Mil.ru)

Se pare că Rusia accelerează construcția navei sale de asalt amfibiu Project-23900. Imaginile din satelit citate de Defense Express din Ucraina indică lucrări în curs de desfășurare la șantierul Zaliv din Crimeea la nava din clasa Ivan Rogov, transmite EurAsian Times.

Un expert militar rus anonim a confirmat neoficial această evoluție, care este semnificativă deoarece Rusia nu a mai construit o navă de dimensiunea unui distrugător sau a unui crucișător din 1991, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai mare navă de război de suprafață din ultimele trei decenii.

Se pare că Rusia lucrează la două astfel de nave, Ivan Rogov și Mitrofan Moskalenko. Fostul ministru adjunct al apărării, Alexei Krivoruchko, a declarat anterior că „două nave de asalt amfibiu universale ale unui nou proiect cu un deplasament de 40.000 de tone fiecare au fost puse la punct sub conducerea președintelui Federației Ruse”.

Nava este mai mică decât singurul portavion deținut de Moscova, Admiral Kuznețov, dar mai mare decât crucișătorul Moskva scufundat de Ucraina.

Ivan Rogov a fost inițial planificată pentru lansare în 2025, dar întârzierile, potențial din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor, ar putea împinge livrarea la 2028.

Machetă a Project-23900 (Sursa foto: Wikimedia Commons / Kirill Borisenko)

Nava este estimată la 220 de metri lungime și 40 de metri lățime, capabilă să transporte până la 20 de elicoptere și 1.000 de pușcași marini, servind în esență drept bază plutitoare pentru operațiuni amfibii.

Ivan Rogov este echivalentul modelului Type-076 al Chinei și al navelor de război americane din clasa Wasp. Deși caracteristicile specifice sunt limitate, reprezentările sugerează că ar putea găzdui elicoptere de atac Ka-52 și elicoptere anti-submarin/utilități Ka-27/29, eventual chiar și drone.

Cu toate acestea, Andrii Rijenko, un căpitan de marină ucrainean în retragere, a pus la îndoială rațiunea strategică a construirii unei astfel de nave în „Marea Neagră restrânsă și din ce în ce mai ostilă”, subliniind apărarea sa potențial slabă în comparație cu crucișătorul Moskva scufundat. Potrivit lui, navele vor fi vulnerabile la atacurile dronelor ucrainene.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...