SUA dezvoltă o bombă anti-buncăr de ultimă generație, care să înlocuiască „monstrul” GBU-57

Bomba anti-buncăr GBU-57
Bomba anti-buncăr GBU-57. Credit foto: U.S. Air Force / AP / Profimedia

Statele Unite lucrează la o nouă bombă anti-buncăr de înaltă precizie, destinată să înlocuiască actuala GBU-57/B „Massive Ordnance Penetrator” (MOP), una dintre cele mai puternice arme ne-nucleare din arsenalul american. Proiectul, aflat sub egida programului Next Generation Penetrator (NGP), promite o armă mai eficientă, mai versatilă și capabilă să lovească ținte îngropate în condiții extreme, potrivit DefenseXpress.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Prima misiune de luptă pentru GBU-57

În luna iunie, SUA ar fi folosit pentru prima dată în luptă bomba GBU-57, într-o operațiune aeriană secretă ce a vizat instalații nucleare din Iran. Potrivit surselor, 14 bombe au fost lansate de șapte bombardiere strategice B-2, marcând un moment semnificativ pentru acest tip de armament.

Evenimentul a readus în discuție numărul redus de GBU-57 aflate în serviciu, estimările indică un stoc de doar câteva sute, din cauza costurilor și ritmului lent de producție.

GBU-57, puternică dar perfectibilă

GBU-57 a intrat în dotarea forțelor americane în 2011, fiind destinată să distrugă buncăre adânc îngropate sau fortificații subterane. Cu o greutate de peste 12 tone și un focos de peste 2,4 tone de exploziv, arma are o capacitate distructivă impresionantă.

Însă chiar din primii ani de utilizare, Pentagonul a început să exploreze opțiuni pentru o versiune mai performantă, cu penetrare mai eficientă, ghidare mai precisă și flexibilitate operațională mai mare.

NGP: bomba de precizie pentru viitor

Noua bombă dezvoltată sub programul Next Generation Penetrator va cântări mai puțin decât actuala GBU-57, aproximativ 9.979 kg, potrivit informațiilor apărute în 2024. Deși mai ușoară, aceasta ar urma să egaleze sau chiar să depășească puterea de distrugere a MOP, datorită tehnologiilor de ultimă generație integrate în sistemul de ghidare și în mecanismul de penetrare.

Cea mai importantă inovație pare a fi precizia remarcabilă a noii arme. Chiar și în absența GPS-ului, NGP este proiectată să lovească țintele cu o abatere de maximum 2,2 metri în 90% dintre cazuri. Spre comparație, bomba JDAM, standardul actual pentru atacuri de precizie, are o abatere de 5 metri în condiții ideale și de până la 30 de metri fără GPS.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...