VIDEO Dronele domină unul dintre cele mai mari târguri de apărare, tancurile – scumpe la vedere / Relatare TechRider de la IDEF 2025

Tanc la IDEF 2025
Tanc la IDEF 2025 (Sursa foto: TechRider)

La IDEF 2025, unul dintre cele mai mari târguri de apărare din Eurasia, la care TechRider a participat, dronele au fost dominante, iar tancurile foarte rare. Dacă în uriașele hale au putut fi admirate sute de UAV-uri – modele de recunoaștere, bombardier, kamikaze sau FPV –, dar și piese și echipamente pentru acestea, când vine vorba de tancuri, publicația noastră, prezentă la eveniment, a descoperit doar un model turcesc și un T-72… gonflabil (care nu știm ce rol avea).

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

De altfel, dronele au făcut ca tancurile să fie tot mai rare în conflictele moderne. De exemplu, chiar și brigăzile faimoase de tancuri ucrainene și-au redus numărul de astfel de vehicule, în favoarea altor platforme, precum mașinile de luptă pentru infanterie.

Accentul pus pe IFV-uri și alte vehicule destinate infanteriei s-a văzut și la IDEF 2025, unde au fost expuse zeci de astfel de vehicule blindate. La eveniment poate fi văzută și versiunea dezvoltată pentru România a blindatului Cobra II 4×4 produs de compania turcă Otokar. Vehiculul de la târg are însemne românești și a atras atenția multor vizitatori.

Otokar a anunțat, cu ocazia IDEF 2025, că vrea să proiecteze vehicule militare în România, împreună cu Automecanica SA, în cadrul joint venture-ului lor, acestea urmând să fie produse, de asemenea, local.

IDEF 2025 este una dintre cele mai mari expoziții internaționale de industrie de apărare din Eurasia, organizată la Istanbul. Reunește companii globale, oficiali militari și factori de decizie, prezentând cele mai noi tehnologii militare, echipamente și sisteme de apărare terestră, aeriană și navală, precum și soluții dual-use.

Turcia a expus la târg drona Bayraktar Kızılelma, capabilă să opereze de pe portavioane. Are un design stealth, rază lungă de acțiune și poate transporta armament variat. Kızılelma combină capabilități de atac autonom cu inteligență artificială. Totodată, cu această ocazie a fost dezvăluită prima rachetă hipersonică dezvoltată în țară, Tayfun Block-4.

Bayraktar Kızılelma
Drona Bayraktar Kızılelma (Sursa foto: TechRider)
Tayfun Block-4 poate fi văzută în planul cel mai îndepărtat al imaginii
Racheta Tayfun Block-4 poate fi văzută în planul cel mai îndepărtat al imaginii (Sursa foto: TechRider)

Video filmat cu telefonul Google Pixel 9 Pro

  • Adrian Popa este jurnalist în grupul G4Media, coordonator la publicațiile TechRider, Economedia, G4Food și Pets&Cats. Are 19 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat în piețele financiare și tehnologie. Pe lângă aceste domenii, mai scrie despre business, macroeconomie și apărare. Înainte de a ajunge la G4Media, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro, Gandul.info și Go4it.ro. A mai lucrat la Evenimentul Zilei, Forbes România, Cotidianul și Banii Noștri. Adrian are o pasiune aparte pentru tehnologie și este interesat de efectele pe care aceasta le are asupra societății. Printre hobbyurile lui se numără lectura, istoria, ecologia, universurile SF și fitnessul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...